Za Ukrajinu bojují i bývalí ruští zajatci. Vede je neonacistický aktivista, upozorňují média

Vedle nejrůznějších vojenských a polovojenských skupin válčí na Ukrajině i bývalí ruští zajatci, kteří se rozhodli vstoupit do služeb Kyjeva a bojovat proti Vladimiru Putinovi. Nejvlivnější formací je Ruský dobrovolnický sbor, který vznikl v roce invaze, a vede ho muž s neonacistickou minulostí, píše Politico.

Ukrajinou jede autobus s ruskými zajatci. Chystá se výměna rukojmích, která obvykle probíhá na hranicích. Ještě před finální zastávkou ale do autobusu přistoupí muž, který zajatcům nabídne členství v Ruském dobrovolnickém sboru (RVC). Jinými slovy vojákům nabídne, aby změnili dres a místo za Vladimira Putina válčili proti němu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kyjev chce do vlasti dostat Ukrajince v branném věku. Omezil vydávání pasů v zahraničí

Zhruba takto podle webu Al-Džazíra probíhá nábor do polovojenské jednotky Rusů, kteří bojují na Ukrajině po boku ukrajinské armády. V popisovaném případě se jeden muž v autobuse přihlásil. 27letý Vlad tak vstoupil do Ruského dobrovolnického sboru.

Rusové proti Rusům

„Chtěl jsem odčinit své chyby z minulosti. V určitém okamžiku jsem pochopil, že to, co nám říkali v Rusku, byla naprostá lež,“ řekl ruský voják, který se rozhodl bojovat za Ukrajinu.

Al-Džazíra nenašla důkazy o tom, že by Vlad nebo jiní ruští váleční zajatci byli nuceni bojovat za Ukrajinu. Takovou možnost však nelze vyloučit.

„Mluvčí RVC v rozhovoru pro Al-Džazíru odmítl sdělit, kolik ruských vojáků změnilo kabáty, ale prohlásil, že nábor ruských válečných zajatců skupinu posiluje,“ uvedl web.

Na Ukrajině údajně působí tři skupiny Rusů bojujících proti Moskvě. Ruský dobrovolnický sbor je z nich nejvýraznější. Dále jde o Legii Svoboda Ruska, která v minulosti podnikla útočné výpady v oblasti ruského Bělgorodu, a třetí je Sibiřský prapor.

Strukturu skupiny RVC halí tajemství. K její formaci měla v roce 2022 přispět ukrajinská rozvědka a oficiálně skupina spadá pod ukrajinské ministerstvo obrany. Cíle mají ale členové Ruského dobrovolnického sboru své vlastní.

Kontroverzní šéf

Kontroverzní je zejména jejich vůdce. Tím je ruský velitel Denis Kapustin, který má od roku 2019 zakázaný vstup do Schengenu. Kapustin je totiž podle Politica předním neonacistickým aktivistou v Evropě.

Kapustinova spolupráce s Ukrajinou by se proto podle webu mohla Kyjevu vymstít. „Přílišné přiblížení se k němu je nebezpečné. Podle německých úřadů je Kapustin, také známý jako Denis Nikitin, jedním z nejvlivnějších neonacistických aktivistů na evropském kontinentu, což je dar z nebes pro ruské propagandisty, kteří se snaží svou vražednou invazi na Ukrajinu obhájit pokusem o denacifikaci Kyjeva,“ napsal list Politico.

Ostatně ani sám Kapustin se nevykresluje jako „posel světla“. „Balancuji na hraně. Jsme ti špatní, ale bojujeme s těmi opravdu zlými,“ řekl novinářům.

VIDEO: Na válku se připravují i ukrajinské ženy

Tagy:
válka Ukrajina neonacismus Rusko zajatci Legie Svoboda Rusku Ruský dobrovolnický sbor Sibiřský prapor