Záběry brutálního úderu. Výbuch vymrštil okupanty do vzduchu, ti dostali ironický vzkaz

Ukrajinci pálí na ruské pozice z Charkovské oblasti.

Exploze vymrštila ruského vojáka několik metrů do vzduchu

Ukrajinská 72. mechanizovaná brigáda se pochlubila úspěšným úderem na ruské vojáky v Doněcké oblasti. Ukrajinci díky kooperaci dělostřelectva s operátorem bezpilotního letounu zasáhli skupinu okupantů. Exploze měla pro Rusy fatální následky, jednoho z vojáků dokonce vymrštila několik metrů do vzduchu. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů je složité nezávisle ověřit.

„Nevíme, kdo a jak učí ruské piloty létat, nicméně naše dělostřelectvo učí létat ruskou pěchotu. Vskutku jde o nejvyšší úroveň akrobacie,“ uvedla ukrajinská 72. mechanizovaná brigáda ve svém prohlášení na Facebooku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: CNN: Ukrajina oplácí Rusku stejnou mincí. Používá taktiku, jakou měla Moskva na Krymu

Na záběrech, který pořídil ukrajinský bezpilotní letoun vybavený termokamerou, je vidět skupina ruských vojáků. Ti se pohybovali zřejmě v blízkosti frontové linie kdesi v Doněcké oblasti, kde ukrajinská 72. brigáda operuje poměrně často.

Operátor dronu informace o poloze nepřátel nejspíš předal ukrajinskému dělostřelectvu. Netrvalo dlouho a přímo na ruské pozice dopadl dělostřelecký projektil. Následoval výbuch, který měl pro většinu okupantů naprosto katastrofální následky.

Z videa je patrné, že mohutná exploze jednoho z vojáků vymrštila několik metrů do vzduchu. Právě na tuto skutečnost narážel ironický příspěvek 72. brigády na sociálních sítích.

Rusové podle ukrajinského generálního štábu od vypuknutí invaze v únoru 2022 celkem ztratili více než 210 tisíc vojáků. Rovněž přišli o 3 848 tanků, 7 523 dalších obrněných vozidel, 6 312 transportních vozidel, 4 151 dělostřeleckých systémů, 298 vrtulníků, 313 letounů a 3 189 bezpilotních letounů.

Ukrajinou uváděná čísla nelze nezávisle ověřit. Podle západních analytiků či amerického Institutu pro studium války (ISW) však údaje vesměs odpovídají realitě. Moskva své ani ukrajinské ztráty pravidelně nezveřejňuje.

ČTĚTE TAKÉ: Záběry jarních „ohňostrojů“. Ukrajinská brigáda zveřejnila sestřih z demolice ruských obrněnců

Tagy: