Záběry jarních „ohňostrojů“. Ukrajinská brigáda zveřejnila sestřih z demolice ruských obrněnců

Ukrajinci zničili ruský tank.

Ukrajinská brigáda zveřejnila sestřih z demolice ruských obrněnců

Ukrajinská 59. motorizovaná pěší brigáda zveřejnila na sociálních sítích sestřih ze svých operací, které během jara podnikla proti okupantům. Obávané vojenské skupině se za uplynulé týdny podařilo v Doněcké oblasti zlikvidovat nespočet ruských obrněnců. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů, na nichž je vidět několik katastrofálních explozí ruské těžké techniky, je složité nezávisle ověřit.

„Další horké jaro je za námi. Bylo opět smutné a válkou zničené. Naše ozbrojené síly ale rozhodně neotálely. Ani nebyl čas. Ničili jsme nepřítele každý den i hodinu, a to jak v mrazu, tak v horku – ve dne i v noci. Podívejte se na naše video, jak jsme během jara ‚rozpalovali‘ Rašisty (hanlivé označení pro ruské okupanty, pozn. red.),“ uvedla 59. motorizovaná pěší brigáda.

ČTĚTE TAKÉ: CNN: Tvrdý úder, který rozčílil ruské elity. Co víme o záhadné sérii dronových útoků v Moskvě?

K tomu zmíněná ukrajinská vojenská skupina zveřejnila sestřih z úspěšných jarních úderů. V posledních týdnech a měsících operovala především v Doněcké oblasti, a to například v okolí obcí Vodjane, Opytne a Krasnohorivka, které leží jen pár kilometrů od Doněcku.

Redakce CNN Prima NEWS už informovala o několika úderech, které 59. brigáda během jarních dnů provedla. Například koncem března se ukrajinským vojákům poblíž Doněcku povedlo zlikvidovat ruský salvový raketomet BM-21 Grad. K demolici stačil jediný granát svržený z dronu.

Dělostřeleckému vozidlu nepomohla ani podivná kamufláž – Rusové stroj doslova obalili haldou odpadků. Okupanti se sice následný požár snažili uhasit, BM-21 Grad přesto celý vyhořel.

Začátkem dubna se 59. brigáda postarala o zničení dvou ruských tanků. První z nich Ukrajinci zneškodnili krátce poté, co obrněnec spatřili. Posádka druhého vozidla se rozhodla pro úprk. Jak ale ukazují záběry pořízené z průzkumného dronu, tank během úniku schytal dvě rány, přičemž po té druhé explodoval. Zřejmě najel na protitankovou minu, nebo se o jeho demolici postaralo ukrajinské dělostřelectvo či raketomet.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záběry z bojů. Ukrajinci rozdrtili několik obrněnců, okupantům poslali varovný vzkaz.

Tagy:
válka jaro Ukrajina výbuch exploze Rusko Donbas obrněné vozidlo Doněck těžká technika sestřih Doněcká oblast Ukrajinská 59. motorizovaná pěší brigáda Vodjane Opytne Krasnohorivka