Záběry přesného náletu a exploze. Ukrajinský kamikaze dron zmasakroval tři okupanty

Ukrajinci využívají sebevražedné čtyřkolky.

Ukrajinský úder na ruskou pěchotu

Ukrajinská 36. brigáda námořní pěchoty provedla přesný úder na tři ruské vojáky z jednotky na likvidaci nepřátelských dronů. Paradoxně k tomu využila právě sebevražedný bezpilotní letoun. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů, včetně přesného místa výbuchu, je v době ruské agrese složité nezávisle ověřit.

„Společná práce jednotek ‚Stín‘ a ‚Sova‘. Mariňáci z Mykolajiva zneškodnili protidronové jednotky nepřítele,“ uvedla ukrajinská 36. brigáda námořní pěchoty ve svém prohlášení na Facebooku.

Záběry pořídil operátor ukrajinského kamikaze dronu. Bezpilotní letoun objevil ruské stanoviště, v němž se nacházeli tři okupanti. Je zřejmé, že si sebevražedného zařízení všimli – minimálně jeden z nich se snažil dron sestřelit. To se mu však nepodařilo. Bezpilotní letoun naletěl do bezprostřední blízkosti k trojici vojáků.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Momenty války: Začerněné logo ruského Mekáče a zaparkovaná raketa v ukrajinském obýváku

Co následovalo, zdokumentoval další dron ukrajinské armády, který situaci sledoval zpovzdáli. Došlo k velkému výbuchu. Zdravotní stav okupantů není známý. Je ovšem velmi pravděpodobné, že všichni tři utrpěli těžká zranění, nebo jsou dokonce po smrti.

Rusové podle Kyjeva za poslední rok a půl na Ukrajině přišli o 264 tisíc vojáků, 4 476 tanků, 8 649 dalších obrněných vozidel, 8 102 transportních vozidel, 6 321 dělostřeleckých systémů, 316 vrtulníků, 315 letounů a 4 444 bezpilotních letounů. Není pochyb, že značné ztráty budou i na straně Ukrajiny. Údaje nelze nezávisle ověřit.

Neúnavný odpor v Mariupolu

Ukrajinská 36. brigáda námořní pěchoty se proslavila především díky bitvě o Mariupol, která proběhla na jaře minulého roku. Právě vojáci z 36. brigády společně s muži z pluku Azov bojovali o Mariupol až do samotného konce. Ukrajinci fatálně obklíčené přístavní město bránili skoro tři měsíce, a to de facto bez možnosti zásobování – chyběla jim munice, voda i potraviny.

Museli se vypořádávat s každodenním bombardováním, což je postupně donutilo stáhnout se až do rozsáhlého ocelářského komplexu známého jako Azovstal. Zatímco se ruská armáda na jaře minulého roku směrem z jihu i východu posouvala dál do ukrajinského vnitrozemí, v přímořském Mariupolu nadále svítila malá žluto-modrá tečka odporu.

Ani s hromadícím se počtem zraněných a mrtvých se obránci města nehodlali vzdát. Učinili tak až 20. května 2022, kdy už prakticky neměli žádné zásoby.

Tagy: