Drsné video z bojů: Ukrajinci zničili ruského obrněnce i s vojáky, kteří na něm seděli

Ukrajinští vojáci stojí u zničeného ruského obrněnce. (31. května)

Ukrajinci zničili ruského obrněnce

Dalšími útoky na ruskou těžkou techniku se pochlubila 93. mechanizovaná brigáda ukrajinské armády. Tentokrát si na východě země počíhala na dva obrněné vozy, jejichž posádky projížděly neobydlenou oblastí. V době, kdy dělostřelecká munice zasáhla jednoho z obrněnců, na něm zvenku seděla skupinka okupantů. Úder měl katastrofické následky pro několik ruských vojáků i samotné vozidlo.

Zdá se, že ruská ofenziva na východě Ukrajiny nadále zpomaluje. Bezpochyby na tom bude mít podíl i 93. ukrajinská mechanizovaná brigáda, která v okolí Izjumu v Charkovské oblasti a na severu Doněckého regionu drtí jedno ruské obrněné vozidlo za druhým.

V úterý se obávaná jednotka pochlubila dalším útokem. Tentokrát si počíhala na dva ruské obrněnce typu BMP. Na videu, které jednotka zveřejnila, jsou vidět dvě vozidla, která projížděla po opuštěné cestě v nespecifikované oblasti.

Záhy na první obrněnec dopadla ukrajinská bomba. Stalo se tak ve chvíli, kdy na stroji zvenku sedělo hned několik okupantů. Výbuch měl pro vozidlo i několik vojáků fatální následky. „Ruské bojové vozidlo BMP s partou sedících vojáků bylo zničeno 93. mechanizovanou brigádou,“ konstatovala stránka Ukraine Weapons Tracker, která se dlouhodobě věnuje bojům na východní i jižní frontě.

Další záběry ukazují reakci ruských sil. „Ruští vojáci pomáhají svým raněným. To jsem ještě neviděla,“ komentovala situaci jedna z uživatelek na Twitteru. Ruští okupanti se totiž snažili naložit raněné do druhého nepoškozeného vozidla. Není známo, kolik obětí si útok vyžádal.

Ruská armáda na východě Ukrajiny pokračuje v útocích především na okolí Bachmutu a Avdijivky nedaleko Doněcku. Využívá k tomu dělostřelecké i letecké útoky. Ze poslední měsíc se však Rusům u Bachmutu povedlo postoupit jen asi o deset kilometrů, a to za cenu citelných ztrát, konstatovalo britské ministerstvo obrany.

Na jižní frontě se okupanti spíše chystají na obranu již dobytého území. Ukrajinské útoky tam nabírají na intenzitě. Kyjev už řadu dní hovoří o počátku ofenzivních operací mířících k osvobození klíčového Chersonu. Ukrajinské síly získaly zpět několik desítek obcí v jeho okolí. I proto ruská strana do oblasti přesunuje další jednotky ve snaze posílit tamní obranu.

Bitva o Cherson začala hned v první den ruské invaze, tedy 24. února, a po šesti dnech skončila ruským vítězstvím. Cherson tak byl prvním velkým ukrajinským městem, které okupanti dobyli.

Tagy:
válka vojáci Twitter vozidlo Ukrajina Rusko Kyjev Charkov obrněné vozidlo brigáda Doněck těžká technika Ozbrojené síly Ruské federace dělostřelectvo Charkovská oblast Izjum BMP 93. mechanizovaná brigáda Černihivská oblast