Únosy politiků, sestřely letadel. Tajemné Bratrstvo má bojovat s Rusy na jejich území

Tajná ukrajinská speciální jednotka údajně bojuje za hranicemi Ukrajiny. Její činnost spočívá v unášení kremelských představitelů, ničení infrastruktury a sestřelování nepřátelských letadel. Kyjev a západní vlády však její existenci popírají. Podle výpovědi svých členů skupina například sestřelila vrtulník s úředníky ruského ministerstva vnitra.

Třiadvacetiletý Taras, jednadvacetiletý Vladyslav a jejich velitel, devětatřicetiletý Olexij, jsou příslušníky praporu Bratrstvo. Jde o dobrovolnickou skupinu ukrajinských speciálních sil, která vede boj proti Vladimiru Putinovi přímo na území Ruska. Má zvláštní status. Technicky je nezávislá na ukrajinské armádě, ale operuje po boku oficiálních sil. Nezávislost totiž umožňuje popírat její existenci.

Činnost této skupiny sahá od únosů kremelských představitelů až po ničení klíčové vojenské infrastruktury a sestřelování nepřátelských letadel na ruském území, informuje web The Guardian. „Je pro nás velmi snadné překročit ruské hranice,“ říká s úsměvem Vladyslav. Vzhledem neoficiálnímu statusu jednotky ale není možné vyprávění jeho členů nezávisle ověřit, podle zmíněného webu, který s jejími členy mluvil, však působí přesvědčivě a věrohodně.

K TÉMATU: Pohubl a zešedivěl. Ukrajinský voják se během pobytu v ruském zajetí změnil k nepoznání

Obavy z přiznání, že by skupina ukrajinských sil působila na území Ruska, pravděpodobně souvisí s hrozbou Kremlu, že v případě ohrožení „samotné existence státu“ použije jaderné zbraně. „Rusové mohou jít na ukrajinské území, ale Ukrajinci nemohou jít do Ruska,“ podotýká Olexij.

Členové praporu Bratrstvo se ale nenechávají odradit. Trvají na tom, že pro ruské vrchní velení je životně důležité, aby pocítilo žár boje na vlastním území. Druhý nejstarší z trojice mužů, Taras, se před dvěma týdny vrátil z operace, kterou popsal jako jednoduchou. „Naše skupina potřebovala dopravit na území Ruska určité množství výbušnin a zanechat je na určitém místě. Nevím, pro co a pro koho byla tato výbušnina určena. Vím ale jistě, že někteří lidé v Rusku jsou připraveni Ukrajincům pomoci,“ popisuje.

Sestřelili vrtulník s úředníky ruského ministerstva?

Zatím nejúspěšnější operaci prý dokončili zhruba před šesti týdny. „Měli jsme za úkol zničit ruský vrtulník převážející vysoce postavené úředníky ruského ministerstva vnitra,“ říká Taras. Špatné počasí ale znemožnilo laserovému zaměřovači přesně zamířit a zasáhnout cíl. Druhý pokus provedli o týden později. Skupina pěti mužů vyrazila v sedm hodin ráno, plížila se lesy a přes pole, aby přešla do Ruska. „Šli jsme celý den. Pak jsme na místě přenocovali a v devět ráno uslyšeli vrtulník. Měl jsem s sebou malý průzkumný dron, který potvrdil, že jde o náš cíl,“ líčí Taras.

„Stříleli jsme z přenosného protiletadlového raketového systému na vrtulník ze vzdálenosti čtyř kilometrů. Bohužel jsme zásah neviděli, protože jsme byli daleko, ale slyšeli jsme výbuch,“ uvádí Taras a dodává, že poté opustili své pozice. Ať už byli kremelští úředníci ve vrtulníku zabiti, nebo ne, pro Tarase to byla úspěšná mise, která dosáhla hlavního cíle iniciativy praporu. „Ukázali jsme, že můžeme vstoupit na území Ruska a ukázat, že Ukrajinci umí jednat,“ zdůrazňuje s tím, že když Rusové zjistí, že na jejich území působí sabotéři, musí přesunout spoustu vojáků, aby je našli.

Cíl: vysoký důstojník ruské bezpečnostní služby

Zatím poslední operace v Rusku, které se zúčastnil Vladyslav, proběhla před měsícem v oblasti kolem města Belgorod, kde v posledních měsících explodovalo několik muničních skladů. Vladyslav a jeho spolubojovníci dostali za úkol zajmout nebo zabít jednoho z vysokých důstojníků ruské bezpečnostní služby (FSB). „Působil blízko hranic s Ukrajinou, ale na území Ruska. Měli jsme k dispozici trasu auta tohoto ruského důstojníka a rozhodli jsme se nastražit léčku,“ tvrdí Vladyslav.

Byli na místě několik hodin, ale auto nepřijelo, a když se rozednilo, museli od svého cíle upustit. Potřebovali se dostat zpět, ale museli projít přes skupinu ruské sily shromážděné na hranicích. „Dostali jsme se na stanoviště ruských pohraničníků,“ vzpomíná Vladyslav. „Byli jsme čtyři na čtyři. Zabili jsme tři Rusy a jednoho lehce zranili. Zajali jsme ho, odvezli na ukrajinské území a předali ukrajinské armádě,“ dodává s tím, že jeden z členů jejich praporu utrpěl lehká zranění.

Každá mise není úspěšná

Ne vždy jde ale vše tak, jak si to Bratrstvo naplánuje. Na Štědrý den byli čtyři jejich kolegové, 34letý Jurij Horovec, 32letý Maksym Mychajlov, 39letý Taras Karpjuk a nováček mise, 19letý Bohdan Ljagov, zabiti v ruské Brjanské oblasti.

Olexij se o neštěstí svých spolubojovníků dozvěděl poté, co se 26. prosince na ruských kanálech Telegramu objevily fotografie jejich mrtvých kolegů ležících ve sněhu. Kremelské médium RIA Novosti uvedlo, že muži měli u sebe samopaly SIG Sauer, komunikační a navigační zařízení a čtyři bomby o celkové kapacitě asi 40 kg v ekvivalentu TNT. Ruská bezpečnostní služba FSB zveřejnila videozáznam, na němž jsou vidět mrtvá těla mezi borovicemi v ruském lese. „Všichni byli v šoku. Byli to naši nejlepší bojovníci,“ sděluje Olexij.

O působení praporu Bratrstvo nemají tušení ani rodiče jeho členů, kterými jsou mnohdy muži okolo dvaceti let. „Vědí jen to, že jsem momentálně na vojně,“ říká Vladyslav. „Musíte pochopit, že když plánujeme naše operace, ví o tom jen velmi málo lidí. Informace o operaci mohou být předány nepříteli. Vojáci v okolí mohou něco říct svým kolegům a Rusové se to mohou dozvědět. Pro naše rodiče je lepší, když neví, co teď děláme,“ vysvětluje Vladyslav.

Tagy:
válka Ukrajina Rusko Speciální jednotky SIG Sauer Brjanská oblast