Začal další soud s Čechmánkem. Obžaloba ho viní z podvodů, případ se táhne už roky

Roman Čehmánek byl

Čechmánek znovu u soudu

Už počtvrté začalo u Krajského soudu ve Zlíně hlavní líčení s bývalým hokejovým reprezentantem Romanem Čechmánkem. Obžaloba ho viní z podvodů během jeho podnikatelské činnosti. Několika desítkám věřitelů údajně dluží okolo 15 milionů korun. Krajský soud Čechmánka už třikrát obžaloby zprostil, vrchní soud ale osvobozující rozsudky vždy zrušil.

Soud s olympijským vítězem z Nagana Romanem Čechmánkem se táhne už téměř čtyři roky. Někdo ho považuje za naivního podnikatele s přezíravým postojem k věřitelům, někdo naopak za oběť insolvenčního zákona.

„Co s tím člověk nadělá,“ řekl Čechmánek na dotaz, jak na něj působí pomyslný ping-pong mezi soudy. Jen v NHL si vydělal okolo 200 milionů korun. Během své podnikatelské činnosti ale přišel o všechno.

Investoval do několika velkých projektů najednou, pak mu ale došly peníze, a tak podle obžaloby přestal platit stavebním firmám. Začal si půjčovat milionové částky u bank i kamarádů. Sedm milionů si půjčil například od dalšího hokejového reprezentanta Petra Čajánka.

Státní zástupce ve středu trval na tom, že minimálně v části žalovaného počínání byl úmysl podvodu. Mezi poškozenými je například Zdeněk Havel, který u několika Čechmánkových projektů prováděl stavební dozor. Bývalý reprezentant mu prý dluží přes 700 tisíc korun.

„Sice je hvězda, ale jsou věci, které musí přijít a dohodnout se na nich,“ uvedl Havel před třemi lety. Čechmánek v prosinci u soudu několikrát zopakoval, že rozhodně nechtěl nikoho poškodit. Naopak se cítí být obětí insolvenčních zákonů.

Pivovar prodaný za sedm milionů

„Kdybych to mohl vrátit zpátky, nikdy bych nic nedělal, vedl bych úplně jiný život a nestáli bychom tady,“ řekl u soudu. Symbolem Čechmánkova podnikání je pivovar s restaurací v centru Zlína. Cenu znalci odhadovali na více než 30 milionů korun. V insolvenčním řízení byl ale podnik prodán za pouhých sedm milionů.

Podle obhájce to obžalovaného poškodilo, protože kdyby nebyl pivovar v insolvenčním řízení prodán za tak nízkou cenu, ale nechal by se provoz běžet, s vysokou pravděpodobností by prý k dalšímu soudu nedošlo.

Olomoucký vrchní soud osvobozující verdikty krajského soudu zrušil s tím, že nekriticky přijal Čechmánkovu obhajobu. Kauzu převzal nový soudce a proces začíná prakticky od začátku. Čechmánkovi hrozí až desetileté vězení.

Tagy: