Začínající DJové stvořili klenot. „Dobrý večer, jsme z Ukrajiny“ se stalo symbolem odporu

V prvních dnech války na Ukrajině celý svět hltal větu „Ruská válečná lodi, jdi do p*dele,“ kterou se vojáci napadené strany na Hadím ostrově odmítali vzdát nepříteli. V souvislosti s konfliktem se ale čím dál tím častěji objevuje nevulgární slogan „Dobrý večer, jsme z Ukrajiny!“. Stává se dalším ze symbolů ukrajinského odporu proti obrovské síle.

Na rozdíl od lodě, která má jít do příslušných končin, je „Dobrý večer, jsme z Ukrajiny“ věcí, která se zrodila již před válkou, ale s jejím začátkem získala nový význam. Slogan má původ ve stejnojmenné písničce, kterou ještě v bezkonfliktních časech – loni v říjnu – vydalo duo umělců DJ ProBass a DJ Hardi.

Rozhodně nemohli čekat, že pár nevinných slov v originále podaných jako „Доброго вечора, ми з України!“ budou o půl roku později používat ukrajinští vojáci i představitelé vlády. A vlastně všichni Ukrajinci.

Může za to ministr obrany Oleksij Reznikov, který na konci března na Twitteru poznamenal: „Náš odvážný boj za mír a svobodu je inspirací pro celý svět. Ukázali jsme, že diktátoři nemají ve svobodném světě co dělat. Mimochodem, vojenská diplomacie přináší výsledky.“ A k tomu přidal video s ukázkami, jak se Ukrajinci statečně brání proti přesile. Klip doprovázela právě hudba z dílny dvou dýdžejů včetně zvolání „Dobrý večer, jsme z Ukrajiny!“ Stejnou větu použil i sám Reznikov.

Oněch pět slov si rázem získalo obrovskou popularitu na sociálních sítích, zejména TikToku, na kterém vzniklo na základě čím dál tím více oblíbenější skladby více než 230 tisíc videí. Šéfa resortu obrany následovali vrchní představitelé armády i obyčejní vojáci.

„Dobrý večer, jsme z Ukrajiny!“ zahajuje už několik dní své pravidelné hlášení na Facebooku například i guvernér – kvůli strategicky položenému přístavu těžce obléhané – Mykolajivské oblasti Vitalij Kim. Slogan zkrátka zlidověl, stal se symbolem odporu a není to jen Kim, kdo jím běžně „vykopává“ videovzkazy.

„Ukradený“ slogan

Není divu, že při rozsahu používání pozdravu se stalo to stejné jako v případě jiné slavné ukrajinské věty „Ruská válečná lodi, jdi do p*dele“. Různí „podnikatelé“ tak produkují merchandising – mikiny, trika nebo samolepky – který nese teď už legendární slova.

Arťom Tkačenko a Maxim Mokrenko, tak zní skutečná jména dvou umělců, kteří Ukrajincům dodali onu píseň, se po úspěchu nijak nechvástají. Přiznali, že pro nejznámější pasáž singlu „ukradli“ hlas lídra slavného ukrajinského lidového kvarteta Dacha Bracha a píseň nepovažují za svůj plnohodnotný majetek.

„Jako autoři nemůžeme říct, že je to naše dílo. Bylo naše ve studiu, při střihu klipu a během premiéry. Ale píseň zlidověla – každý Ukrajinec si v tom najde něco svého. Jsme velmi rádi, že tato hudba může pomoct. To je pro nás důležité,“ uvedli Tkačenko s Mokrenkem, kteří si vysloužili vyznamenání od starosty Kremenčuku, města v Poltavské oblasti, odkud pocházejí.

Skromně prý coby začínající dýdžejové těžko věřili tomu, že by jejich tvorbu mohla takto brzy znát větší skupina lidí. Teď ji jako jakousi alternativní hymnu používá prakticky celá Ukrajina.

Tagy:
válka hudba Facebook Twitter slogan Ukrajina Rusko Oleksij Reznikov Hadí ostrov ruská invaze na Ukrajinu DJ ProBass DJ Hardi skladba