Záhada předmětu vyplaveného na pláž rozluštěna. Šlo o objekt z vesmíru, skončil ve skladu

Otázky kolem záhadného předmětu, který před dvěma týdny vyplavila voda na pláž v Západní Austrálii, byly zodpovězeny. Tamní vesmírná agentura odhalila, že se s největší pravděpodobností jedná o část třetího stupně nosné indické rakety Polar Satellite Launch Vahicle. Stále se však neví, jak dlouho byla součást vesmírného stroje v oceánu. Vzhledem k tomu, že byl objekt pokryt korýši, to může být i několik let.

Do vesmíru raketu vyslala Indická organizace pro výzkum vesmíru. Objekt, který se objevil na australské pláži, se pravděpodobně od zbytku stroje oddělil ve výšce 424 kilometrů nad povrchem Země, cituje Australskou vesmírnou agenturu web Sky News. Formální identifikace probíhala v muzeu v Perthu, aktuálně se objekt nachází ve skladu.

PODÍVEJTE SE, jak reagovali lidé, když předmět vyplavilo moře na pláž

Stále je třeba zodpovědět otázku, jak dlouho byl předmět ve tvaru cylindru v oceánu. Po vyplavení byl pokrytý korýši, což podle expertů naznačuje, že do vody mohl spadnout již před několika lety. „Úředníci z Indie i Austrálie nyní spolupracují na poskytnutí dalšího potvrzení k určení dalších kroků, včetně zvážení závazků vyplývajících z vesmírných smluv OSN,“ doplnila Australská vesmírná agentura.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Družice o velikosti auta shoří v atmosféře. Na hlavu nám nespadne, ujišťuje vědec

Počáteční teorie se přikláněly k tomu, že se jedná o „vesmírný odpad“. „V tuto chvíli se předpokládá, že se jedná o vesmírný odpad, a dokud nebude zjištěn opak, bude s ním tak nakládáno,“ uvedli policisté krátce po objevení předmětu. Chvíli jej i hlídali, a to do doby, než se prokázalo, že nepředstavuje žádné nebezpečí ani riziko pro místní, napsal web 9news.

„Jakmile něco vypustíte, v podstatě vám to patří a podle mezinárodního vesmírného práva existuje povinnost vrátit vše v rámci možností,“ upozornila dříve odbornice Melissa de Zwartová s tím, že vláda by mohla majiteli, v tomto případě tedy Indii, naúčtovat náklady na odstranění objektu.

Tagy: