Záhadná smrt 14letého chlapce. Policisté mají výsledky pitvy, šlo o sebevraždu?

Policejní auto v lese

Závěry pitvy v případu zastřeleného chlapce

Policisté už mají v ruce výsledky pitvy zastřeleného čtrnáctiletého chlapce, který zemřel minulé úterý večer nedaleko středočeské Unhoště. Hned vedle jeho těla měla ležet střelná zbraň. Policisté ale museli prověřit, zda ho někdo připravil o život, nebo sám spáchal sebevraždu. Právě nařízená pitva měla podle dostupných informací jednoznačně prokázat, že si na život sáhl sám.

Co bylo důvodem sebevraždy, není stále jasné. Chlapec byl nalezen v lese asi 200 metrů od posledního domu v chatové oblasti v Unhošti nedaleko Kladna. Vedle něj ležela střelná zbraň. Policisté od začátku tušili, že se pravděpodobně nestal obětí vraždy. „Nic nenasvědčuje tomu, že by se na smrti podílel někdo jiný,“ sdělila policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Na místě zasahovali také záchranáři. „Mohu potvrdit, že byl na místě lékař, který konstatoval smrt. Byl dovoláván koroner, na místě již toho času šetřila policie,“ uvedla mluvčí záchranářů Petra Homolová.

Hned druhý den zavolala ředitelka do školy psychology, aby o tragické události promluvili se spolužáky. „V České republice bohužel nemáme na takové situace standardizované postupy, takže každý psycholog by měl postupovat individuálně. Je běžné, že nejbližší sociální okolí by mělo být informováno o tom, co se stalo, proč se to stalo, a každý by měl dostat radu, kdy případně vyhledat lékařskou pomoc,“ vysvětlil klinický psycholog a psychoterapeut Radek Ptáček.

Podle psychologa je důležité, aby se k takto starým adolescentům přistupovalo jako k dospělým rovným – je třeba nic nezaobalovat a říct všechno na rovinu. „Je to šílený případ, ale mohl by to být odrazový můstek k tomu, abychom s mladými mluvili, co mají dělat, když je doženou temné myšlenky, když nastane situace, kterou nezvládnou,“ dodal Ptáček.

Musí se řešit odpovědnost rodičů

Tragická událost možná otevře ještě jednu otázku. „Musíme se ptát, co by se stalo, kdyby chlapec ke zbrani přístup neměl. Je možné, že by tady stále byl, že by se mu dostalo včasné pomoci, ale možné jsou i další scénáře. Nicméně otázka rodičovské odpovědnosti se musí řešit,“ doplnil Ptáček.

Tomu, že chlapec sebral zbraň někomu blízkému, by napovídal fakt, že policisté velmi rychle našli jejího majitele. Ještě ji ale nechají podrobit expertize.

Tagy: