Zalekl se Putin mezinárodního zatykače? Do Jihoafrické republiky nakonec pošle Lavrova

Ruský prezident Vladimir Putin se nakonec fyzicky nezúčastní summitu BRICS v Jihoafrické republice. Na šéfa Kremlu je vydán mezinárodní zatykač a Jihoafrická republika by ho správně při návštěvě měla zatknout, do toho se zemi ale nechtělo. Vzhledem k Putinovu rozhodnutí už Jihoafrická republika měsíce probírané dilema řešit nemusí. Napsal o tom list Washington Post.

Mezinárodní trestní soud vydal v březnu zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina, a to kvůli jím nařízeným deportacím ukrajinským dětí do Ruska. To znamená, že země, které jsou smlouvou k soudní instituci vázané (na světě je jich 123), mají povinnost šéfa Kremlu na svém území zatknout.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Smrt, vyhazov i zmizení. Putin ztrácí generály, vyloučena není ani válka uvnitř ruské armády

Dosud se to příliš nemuselo řešit, protože Putin od začátku války moc necestuje. V posledních měsících se ale bouřlivě probírala jeho potenciální účast na summitu BRICS, hospodářského uskupení, které spojuje Rusko s Brazílií, Indií, Čínou a Jihoafrickou republikou. Právě v Africe se summit příští měsíc koná.

Řada afrických států má s Ruskem vřelé vztahy a Jihoafrická republika není výjimkou. Země proto řešila složité dilema, zda před summitem na svém území Putina zatkne, nebo se postaví proti nařízení Mezinárodního trestního soudu. Jihoafrická republika dokonce žádala soudní instituci o výjimku, aby nemusela ruského prezidenta zadržet a dopravit ho do Haagu.

Nakonec africké dilema vyřešil sám Putin. Do Jihoafrické republiky nepojede. Místo sebe vyšle ministra zahraničí Sergeje Lavrova a summitu se zúčastní pouze virtuálně. Ať už to Putin udělal ze strachu ze zatčení, nebo z jiných důvodů, podle médií to je jeho velká prohra.

Strach z války

„Summit měl být v letošním roce pro Putina klíčovou diplomatickou akcí. Měl vykreslit šéfa Kremlu jako lídra, který má mnoho silných globálních spojenců, čímž se podílí na tvorbě nového multipolárního světového řádu, který je hrozbou pro Spojené státy. Uskupení jako BRICS jsou pro takovou vizi klíčová,“ napsal list Washington Post.

Je zjevné, že v Jihoafrické republice si oddechli, že si nemusí rozházet ani Mezinárodní trestní soud, ani Putina.

„Rusko se jasně vyjádřilo, že zatčení úřadujícího prezidenta by znamenalo vyhlášení války. Riskovat válku s Ruskem by bylo v rozporu s naší ústavou,“ uvedl v oficiálním vyjádření jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa. Upozornila na to BBC.

Už v březnu ruský exprezident Dmitrij Medveděv varoval všechny země smluvně vázané s Mezinárodním trestním soudem, že zadržení Putina by znamenalo válku.

„Představte si, že úřadující hlava státu, který má jaderné zbraně, jde třeba na území Německa a tam ji zatknou,“ uvedl Medveděv na Telegramu. „Co by se stalo? Znamenalo by to vyhlášení války ze strany Ruské federace. A v takovém případě by všechny naše zdroje, všechny rakety a tak dále, letěly do Bundestagu a do úřadu kancléře,“ hrozil exprezident.

Tagy: