Zápisné přinese do vysokých škol více peněz, míní Bek. Odradí to studenty, odmítá rektorka

Mikuláš Bek

Zápisné na vysokých školách rozděluje společnost

Zápisné na vysokých školách je podle ministra školství Mikuláše Beka (STAN) jedna z cest, jak do vysokého školství dostat víc peněz. S tím zásadně nesouhlasí odbory i rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková, protože zápisné jen ztíží přístup ke vzdělání. Univerzity se dlouhodobě potýkají s nedostatkem financí a ministr školství do nich chce dostat peníze i ze soukromého sektoru.

Současné financování vysokých škol podle Beka není dlouhodobě udržitelné. „Máme strašně malé prostředky ze soukromých zdrojů. Jak z firem, tak z kapes těch, kteří studují,“ uvedl Bek. Oporu má i u prorektora VŠCHT Milana Pospíšila, který by chtěl zefektivnit vysokoškolské studium, protože studenti se podle něj zapíší na více oborů, které ani nedokončí. „Rozhodne se po dvou letech, že bude studovat jenom jeden z nich, takže možná forma nějakého symbolického zápisného by pomohla vysokým školám,“ míní Pospíšil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda šetří na školství a neplní priority. Musíme propustit špatné zaměstnance, říká Křeček

S tímto argumentem nesouhlasí členka sněmovního školského výboru Jana Berkovcová (ANO). „Tohle by si měly hlídat hlavně vysoké školy. Student studuje roky a má hotovou jen jednu zkoušku a v podstatě nestuduje,“ popsala.

Zásadně proti zápisnému je rektorka Karlovy Univerzity Milena Králíčková. Varuje, že zápisné by vytvořilo pro studenty ze sociálně slabých rodin jen další překážku v cestě za vysokoškolským vzděláním. „Nízkou sociální prostupnost to jenom ukotví. Proto jsem proti zavedení zápisného nebo školného,“ popsala Králíčková. „V Anglii také hovořili o zápisném nebo nějaké malé spoluúčasti, pak z toho byla velká spoluúčast a pak mají problém, protože jsou tam zadlužení absolventi nebo studenti,“ uvedl předseda Vysokoškolského odborového svazu Petr Baeirl.

Studenti oslovení redakcí CNN Prima NEWS připomínají, že už teď platí za každou podanou přihlášku k přijímacím zkouškám na vysokou školu. Některé univerzity si účtují i 800 korun za jednu. Zápisné by byl další výdaj do rodinného rozpočtu. „Tím, že už se platí přihlášky, tak si myslím, že by si to spoustu lidí nemohlo dovolit,“ popsal jeden ze studentů. „Vzhledem k tomu, že už teď se platí, tak nevidím důvod, proč by se mělo platit ještě víc,“ sdělil další.

Zavést zápisné už zkoušel ministr školství Nečasovy vlády Josef Dobeš. Tehdy navrhoval symbolické zápisné dva tisíce korun za semestr. A v jeho krocích pokračoval i jeho nástupce, tehdejší ministr školství Petr Fiala. Tehdy ale návrh nedotáhl do konce.

Tagy:
peníze Petr Fiala vysoká škola ministr školství Starostové a nezávislí Univerzita Karlova Mikuláš Bek Milena Králíčková Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Jana Berkovcová