Žbirkův koncert nebo výlet do Berlína? Pacientům v Jihlavě pomáhá virtuální realita

Virtuální realita v nemocnici

Zuckerberg představil své prototypy virtuální reality za miliardy dolarů

Projít se v lese, vyrazit na koncert Mira Žbirky nebo jet na výlet do Berlína. Přesně takové zážitky nabízí Nemocnice Jihlava některým svým pacientům, kteří jsou upoutáni na lůžko. Vyrazit na výlet mohou pomocí virtuální reality. O novince informovala nemocnice v tiskové zprávě. Jihlavští specialisté nejsou jediní, kteří se k této technologii uchýlili. Fakultní nemocnice Plzeň využívá virtuální realitu v rámci rehabilitací.

„Pro pacienty je to vytržení ze všedního dne, kdy tráví čas na lůžku. Obcházíme geriatrické a onkologické oddělení a nabízíme možnost vyzkoušení brýlí virtuální reality,“ popsala koordinátorka dobrovolníků jihlavské nemocnice Žofie Vojáčková. Pacienti se tak díky brýlím mohou přesunout na Karlštejn, Karlův most, do Kutné Hory nebo Florencie.

Novinka vznikla ve spolupráci s ICT úsekem nemocnice. Podle náměstka pro informatiku a kybernetickou bezpečnost Davida Zažímala je propojení moderních technologií a dobrovolnictví dobrá cesta.

„Jsem rád, že jsme se mohli na tomto projektu podílet. „Jde o příklad dobré praxe, jak pomocí technologií zpříjemnit pacientům jejich čas strávený v nemocničním prostředí a na chvíli zapomenout na jejich zdravotní problémy. I nadále budeme v podobných aktivitách rádi spolupracovat,“ řekl Zažímal.

Léčba alkoholiků

Tato technologická vymoženost se používá i v jiných nemocnicích. Například plzeňská fakultní nemocnice se zapojila do studie, která zkoumá, jak může lidem s omezenou funkcí ramenního kloubu pomoci v rehabilitaci virtuální realita. „Ačkoli jsou programy pojaty jako herní zážitek, prioritou zůstává přizpůsobit je diagnóze pacienta a úrovni náročnosti, kterou mu daná dysfunkce umožní zvládnout. Díky tomu můžeme u nemocných zvýšit kvalitu, efektivitu i objem fyzické a mentální rehabilitace,“ uvedl ředitel nemocnice Václav Šimánek.

Pacienti se ve virtuálním světě přesunou na zahradu, na hory, k moři nebo na pustý ostrov, kde při plnění různých úkolů zároveň procvičují potřebné části těla.

Využití virtuální reality není přitom pro nemocnici novinkou. Už před lety ji používala psychiatrická klinika. Léčení alkoholici se při tréninkovém programu ocitli ve virtuální hospodě, kde měli v různých situacích odolávat pokušení vzít si alkohol.

S pozitivním ohlasem se užití virtuální reality setkalo také v zahraničí. Například britští a brazilští lékaři s její pomocí oddělili siamská dvojčata, která byla srostlá v oblasti lebky a sdílela mozkovou tkáň. Šlo o první zákrok, který chirurgové v různých zemích provedli „společně v jedné místnosti ve virtuální realitě“ se sluchátky na hlavě.

Tagy: