Zdravotníci, popeláři nebo prodavači. Kdo bude moci chodit s pozitivním testem do práce?

ilustrační foto- popeláři

PARTIE Terezie Tománkové 9.1.2022 11:00

Koho se bude týkat pracovní karanténa, by mohlo být jasné v pondělí. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) chce v pondělí předložit Ústřednímu krizovému štábu seznam profesí, které by mohly chodit do práce i s pozitivním testem na koronavirus. Rakušan to řekl v nedělní Partii na CNN Prima NEWS. Podle informací MF DNES by se mělo jednat například o zdravotnické služby, sociální péče nebo pohřebnictví či krematoria.

O pracovní karanténě se podle Rakušana nyní vede debata s hejtmany. „Máme jasně definovat, kdo spadá do kritické infrastruktury ne podle zákona, ale podle užitkovosti. V pondělí předkládáme seznam profesí na krizový štáb. Budeme to mít vydefinováno a vláda poté rozdělí podle kritického výkonu státních služeb pracovní karanténu,“ řekl v Partii Rakušan.

Podle informací MF DNES se jedná o odvětví nezbytné infrastruktury jako zdravotnické služby, sociální péče, doprava, energetika či vodní a odpadové hospodářství.

Na seznamu jsou prý dále obchody, pohřebnictví a krematoria, veřejná správa, komunikační a informační systémy nebo zemědělská výroba. Navrhovaný seznam pak zmiňuje integrovaný záchranný systém a krizové řízení, což by se mělo týkat veškerého zdravotnického personálu, lékárníků, sociálních pracovníků, dále pak řidičů MHD a vlakových strojvedoucích.

Jako nezbytní jsou údajně také označeni zaměstnanci energetických společností a vodáren, obchodů s potravinami nebo popeláři. Dokument zmiňuje i úředníky veřejné správy na úřadech práce, finančních úřadech či správách sociálního zabezpečení a lidi ve vedení obcí a krajů.

Na seznamu nechybí ani profese nutné v případě potřeby pro zajištění fungování pevné a mobilní sítě a také sítě pro rozhlasové a televizní vysílání, poštovních služeb a informačních systémů.

Co to je pracovní karanténa?

Pracovní karanténa znamená, že lidé z vybraných profesí, kterým by vyšel pozitivně antigenní test, by mohli i nadále chodit do práce. Smyslem je zajistit fungování státu pro případ, že by v karanténách skončilo velké množství lidí.

Šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza už dříve řekl, že pracovní karanténa by se mohla týkat například řidičů, které rozvážejí potraviny, nebo zemědělských provozů, ve kterých se pečuje o zvířata. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) už zmínil pracovníky v sociálních službách, zdravotnictví či školství.

„Hledáme cestu, aby řidič metra, když přijde do práce, vytře se, bude mít pozitivní antigenní test, nemusel odcházet domů do karantény, ale mohl dál nastupovat do metra a to metro řídit,“ uvedl už dříve Válek. Řidič s pozitivním testem by se neměl v práci s nikým jiným setkat.

Kvůli obavám z rychlého nástupu omikronu chce Fialův kabinet více testovat. V pondělí začalo častější testování právě ve školách, od 17. ledna se budou testovat všichni zaměstnanci dvakrát týdně antigenními samotestovacími sadami.

Tagy: