Svlékli nás a dali do „potupné polohy“. Lékaři z Gazy čelili trýznění od Izraelců, píše BBC

Palestinští zdravotníci v Gaze sdělili, že je minulý měsíc izraelští vojáci po zásahu v nemocnici zadrželi, zavázali jim oči, svlékli donaha a opakovaně zbili. Někteří popsali, že si mysleli, že je popraví. Informuje o tom BBC. Izraelské obranné síly (IDF) ale takové praktiky odmítají.

K incidentům mělo dojít poté, co izraelské obranné síly 15. února provedly razii v nemocnici ve městě Chán Júnis. Podle zpravodajských informací se v ní totiž měli nacházet operativci Hamásu a také izraelští rukojmí, které Hamás zajal 7. října. Hamás ale popřel, že by jeho bojovníci působili ve zdravotnických zařízeních.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nečekaná zbraň Izraelců. Robotický pes loví v tunelech teroristy z Hamásu, odhaluje i pasti

BBC má k dispozici záběry, které byly tajně natočené v nemocnici 16. února, tedy v den zadržení zdravotníků. Je na nich vidět řada mužů svlečených do spodního prádla před budovou zdravotnického zařízení, kteří klečí s rukama za hlavou. Před některými z nich leží bílé pláště. „Každý, kdo se pokusil pohnout hlavou nebo udělat nějaký pohyb, dostal ránu,“ řekl pro BBC generální ředitel nemocnice doktor Atef Al-Hout. Dodal, že v této „potupné poloze“ byli asi dvě hodiny.

Izraelské síly to zdůvodnily tím, že je nutné podezřelé z terorismu prošacovat. „Během zatýkání je třeba, aby odevzdali své oblečení a bylo možné je prohledat a ujistit se, že neskrývají výbušné vesty nebo jiné zbraně,“ popsaly izraelské síly. Oblečení je zadrženým prý vráceno, jakmile je to možné.

Zdravotnický personál ale uvedl, že následovalo odvedení do budovy nemocnice, bití a poté převoz do vazební věznice, a to vše proběhlo bez oblečení. Šestadvacetiletý lékař Abu Sabha popsal některé prvky zacházení jako mučení. Mezi tresty, které byly zadrženým ukládány, podle něj patřilo například dlouhodobé ležení na břiše či odpírání jídla.

Abu Sabha uvedl, že místem, kde izraelské jednotky IDF vyslýchaly a bily personál, byl prostor porodnice zvaný Mubarak. „Posadili mě na židli jako u šibenice. Slyšel jsem zvuky provazů, takže jsem si myslel, že mě popraví. Potom rozbili láhev a tou mi rozřízli nohu a nechali ji krvácet,“ sdělil Shaba.

Další zadržení popsali, že byli nacpáni do vojenských vozidel a biti, když byli převáženi ve velké skupině. Vojáci je prý mlátili holemi, hadicemi, pažbami pušek a pěstmi. „Byli jsme nazí. Měli jsme na sobě jen boxerky. Naházeli nás na sebe. A odvezli nás z Gazy,“ řekl jeden ze zdravotníků. „Odvedli nás na kus země vysypaný štěrkem, donutili klečet se zavázanými očima. V zemi byla jáma a my jsme si mysleli, že nás popraví a tam pohřbí. Všichni jsme se začali modlit,“ řekl Shaba.

Dodal, že běžně za domnělé přestupky přicházely kruté tresty. „V jednu chvíli se mi páska přes oči posunula trochu dolů, ale ruce jsem měl zezadu spoutané a nemohl jsem si ji posunout zpět. Vyvedli mě za trest ven. Stál jsem tři hodiny s rukama zvednutýma nad hlavou. Pak mě voják požádal, abych k němu přišel. Když jsem to udělal, mlátil mě do ruky tak dlouho, dokud mi ji nezlomil,“ popsal Sahba. Další den mu lékař dal na ruku sádru, na kterou mu vojáci prý následně nakreslili Davidovu hvězdu.

IDF sdělily, že k trýznění zajatců ani falešným popravám nedochází. Ke svědectví lékařů se ale odmítly vyjádřit. Podle BBC ale nepopřely tvrzení o špatném zacházení. Odmítly však, že by zdravotnickému personálu bylo během operace ublíženo. „Jakékoli týrání zadržených je v rozporu s rozkazy IDF, a je proto přísně zakázáno,“ uvedly izraelské jednotky.

Nejde ale o první případ, kdy se objevily informace o ponižování či bití Palestinců vojáky IDF. V prosinci se například objevilo video, které zachycuje zadržené Palestince, kteří jsou svlečení do spodního prádla na fotbalovém stadionu v Gaze. Jsou mezi nimi i děti. CNN se ale nepodařilo ověřit, kdy bylo video pořízené.

Odborník na humanitární právo podle BBC uvedl, že záběry a výpovědi zdravotnického personálu jsou „mimořádně znepokojivé“. Dodal, že některá svědectví „zcela jasně přecházejí do kategorie krutého a nelidského zacházení“. „Je to v rozporu s tím, co bylo po dlouhou dobu velmi zásadní myšlenkou v právu, které se uplatňuje v ozbrojených konfliktech, a to, že nemocnice a zdravotnický personál jsou chráněny. Skutečnost, že ošetřují státní příslušníky nepřátelské strany, by neměla nijak oslabovat jejich ochranu,“ uvedl spoluředitel Střediska pro mezinárodní právo na Bristolské univerzitě Lawrence Hill-Cawthorne.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Padák selhal. Bedna s humanitární pomocí svržená z letadla zabila v Gaze nejméně pět lidí

Tagy:
nemocnice poprava Izrael mučení lékař Pásmo Gazy Hamás BBC Gaza zdravotnický pracovník Chán Júnis Izraelské obranné síly