Zdražení energií i oslabení koruny. Ekonom vysvětlil, jak Česko zasáhne válka na Ukrajině

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda o dopadu války na Ukrajině na ekonomiku

Propad koruny, strmě stoupající ceny ropy i zemního plynu. To jsou podle ekonoma Lukáše Kovandy důsledky vypuknutí války na Ukrajině. Odborník ve vysílání CNN Prima NEWS také upozornil na to, že se Rusko na válku zřejmě chystalo delší dobu, a je tak připraveno určitý čas fungovat i přes tvrdé sankce.

Kovanda uvedl, že ranní ruská ofenziva na Ukrajině znamenala pro trhy naprostý šok. Okamžitě nastal propad měn států, které jsou geograficky k Ukrajině blízko. Kromě ruského rublu nebo maďarského forintu je to právě i česká koruna. Naopak se daří například zlatu, americkému dolaru či švýcarskému franku. A konflikt se projevuje i jinde.

„Ropa dramaticky zdražuje na úroveň více než 100 dolarů za barel – poprvé od roku 2014. A úplně střemhlav nahoru se vydává cena zemního plynu v Evropské unii. Je tedy patrné, že Evropa je tváří v tvář té současné situaci poměrně zranitelná, protože v uplynulých letech se vypínáním svých jaderných elektráren a zastavováním těch uhelných přeměnila v region, který je ještě více závislý na ruském plynu,“ vysvětlil ekonom s tím, že Podobné kalkulace vzal Putin při plánování invaze určitě v potaz.

Ale i pro samotné Rusko znamená útok na Ukrajinu velké ekonomické potíže, které podle Kovandy ještě znásobí tvrdé sankce, jimiž Západ hrozí. Za jeden z největších trestů pak ekonom považuje odstřižení Ruska od mezinárodního platebního systému SWIFT.

„To by pro jeho ekonomiku bylo ne úplně zničující, ale velice závažné. Bez toho přístupu lze nějakou dobu žít, ale ne trvale. Rusko má velké devizové rezervy – 630 milionů dolarů, nejvíce ve své historii – je také málo zadlužené, méně než kterýkoliv stát Evropské unie, takže si může nějakou dobu dovolit žít mimo ten systém SWIFT,“ řekl Kovanda

Ekonom také uvedl, že polštář, který si Putin v předchozích letech vytvořil, není nevyčerpatelný. Dřív nebo později bude muset Rusko vlivem ekonomických okolností zasednout k jednacímu stolu. „Do té doby ale může ta válka napáchat obrovské škody,“ uzavřel Kovanda.

Tagy: