Zdražování dopadne na kutily i rozestavěné domy. Kdy by mohly ceny materiálů klesnout?

Zdražování dopadlo i na kutily a rozestavěné domy.

Stavba se prodražila kvůli materiálu

Na zdražování narážíme v poslední době na každém kroku. Nepříznivý trend se nevyhnul ani kutilům nebo oblasti stavebnictví, kde ceny rostou už více než rok. Hodnota některých stavebních materiálů se za tu dobu zvedla i několikanásobně a lidé, kteří mají rozestavěné domy, se potýkají s řadou problémů. A to i v případě, že stavějí svépomocí.

David Šín ze Zlína se chystá postavit si na svém pozemku malý rodinný dům. Vykopal základy a nakoupil i část stavebního materiálu. Kvůli zdražování však musel svůj rozpočet výrazně upravit. Před rokem odhadoval, že na hrubou stavbu bude potřebovat přibližně milion korun. Nyní se zvolna smiřuje s tím, že kvůli rychlému zdražování si minimálně půl milionu připlatí.

„Budu stavět dál a uvidím, kde mě finance zastaví. Každopádně práci přerušovat nechci,“ míní Šín. A stejné problémy řeší i další tisíce lidí po celé republice. Výrazné zdražování postihlo prakticky celou oblast stavebnictví.

„Jednalo se o materiály, které v jednu chvíli nebyly vůbec dostupné. Největší zdražení proběhlo u materiálu ze dřeva, KVH hranoly, OSB desky, střešní latě – tam to zdražení proběhlo několikanásobně, to stejné je u fasády,“ vypočetl ředitel stavební firmy Jiří Baďura. Důvody, proč ceny stavebních materiálů vylétly tak prudce nahoru, jsou různé.

Kdy přijde zlevnění?

Podle odborníků za to určitě může koronavirová pandemie, během které se na čas prakticky zastavila světová ekonomika. „Především se jedná o oblast vstupů a vstupních materiálových surovin, kterých bylo nedostatek. Za zdražením mohou být politické vlivy, emisní povolenky. Je toho strašně moc,“ dodal ředitel stavební firmy.

A zlepšení se podle ekonoma Lukáše Kovandy stavaři a kutilové jen tak nedočkají. „Bohužel, ještě v první polovině příštího roku nelze očekávat zásadní zlevnění stavebních materiálů. Myslím, že na předpandemickou cenovou úroveň se vrátíme až v průběhu roku 2023,“ predikuje.

Odborníci proto nyní doporučují, aby se lidé do staveb domů nepouštěli, pokud nemusí. Pan Šín už ale čekat nemůže, a tak doufá, že peníze na dokončení stavby sežene.

Tagy: