Zdražování zpomaluje. Ceny se v srpnu meziročně zvýšily méně než v červenci

Žena nakupuje a kontroluje účtenku

Meziroční míra inflace dosáhla v srpnu 17,2 procenta. To je o 0,3 procentního bodu méně než v červenci. Za zpomalení inflace vděčíme hlavně poklesu cen pohonných hmot. Vyplývá to z aktuálních údajů Českého statistického úřadu.

Na mírném zpomalení meziroční dynamiky cenového růstu se podepsal výrazný pokles meziměsíční inflace. Zatímco v červenci ceny vzrostly o 1,3, v srpnu jen o 0,4 procentního bodu. Meziměsíční inflace tak zpomalila téměř o celý procentní bod.

„Největší vliv na změnu cenové hladiny měly v srpnu ceny pohonných hmot. Díky výraznému meziměsíčnímu poklesu o téměř deset procent byly jejich ceny nejníže od letošního února. Například Natural 95 se u čerpacích stanic prodával průměrně za necelých 42 korun za litr a nafta za necelých 44 korun za litr,“ uvedla k aktuálním datům Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen Českého statistického úřadu.

Pokles cen ale nastal i u dalších položek. Například brambory v porovnání s červencem zlevnily o 14,5 procenta, ceny zeleniny jako celku pak klesly o 3,5 procenta.

V potravinách vede mouka

Pokračoval naopak růst cen v oblasti bydlení. Zemní plyn zdražil o jedno procento, tuhá paliva o 3,7, teplo a teplá voda o 1,2 a nájemné o 0,4 procenta. Mezi potravinami a nealkoholickými nápoji se zvýšily hlavně ceny polotučného mléka o 5,5 procenta, másla o 3,8, ovoce o 1,2 a uzenin o 1 procento, uvedli statistici.

Bydlení mělo výrazný vliv na růst cen i v meziročním vyjádření. Elektřina byla dražší přibližně o třetinu, zemní plyn o více než 60 procent, tuhá paliva pak o necelých 46 procent. Teplá voda zdražila o pětinu.

Z potravin nastal největší meziroční růst cen u mouky (64,2 procenta), olejů a tuků (49,8), polotučného trvanlivého mléka (48,7) nebo drůbežího masa (33,7). Ceny automobilů v porovnání s loňským srpnem vzrostly o 16,2 procenta, uvedl Český statistický úřad.

Tagy: