Zdrcená matka popsala poslední chvíle Archieho života: Dívala jsem se, jak se dusí

Hollie Danceová se svým synem Archiem Battersbeem, kterému lékaři diagnostikovali mozkovou smrt a chtějí ho odpojit od přístrojů

Můj milovaný syn zemřel během 15 minut bez špetky důstojnosti. Ten obraz mě nikdy neopustí, říká zdrcená matka 12letého Brita Archieho Hollie Danceová. Chlapce odpojili od přístrojů začátkem srpna. Se ztrátou se jeho rodina stále vyrovnává.

Poslední chvíle chlapcova života byly doprovázeny ostrým sporem mezi lékaři a rodinou. V případu opakovaně zasahovaly také soudy. „V to ráno, kdy Archie zemřel, jsem mu řekla, jak moc ho miluji,“ prozradila deníku Mirror zdrcená matka.

Chlapec zemřel 6. srpna ve 12:15 v londýnské nemocnici ve Whitechapelu. „V poledne mu odstranili ventilaci a trvalo 15 minut, než se mu zastavilo srdce. Na jeho smrti nebylo nic důstojného. Bylo srdcervoucí dívat se, jak se vaše dítě dusí. Ten obraz mě nikdy, nikdy neopustí,“ doplnila smutně Danceová.

Trápení rodiny tím ale zdaleka nekončí. „Hluk přístrojů, které udržovaly mého syna při životě, budu slyšet do konce života,“ přiznala zdrcená žena. Archie podle ní bojoval až do samého konce. „Jsem tak hrdá, že jsem jeho máma,“ dodala.

Danceová dříve několikrát přísahala, že bude o svého syna bojovat až do konce. V pátek 5. srpna ale dostala špatnou zprávu, když neuspěla s odvoláním proti verdiktu, že Archie nemůže být převezen z nemocnice do hospicu a zemřít jen v kruhu svých nejbližších, jak si rodina dlouhé měsíce přála.

Dospělí, kteří tyto výzvy předvádějí, jsou zvrácení

Doufala, že bude moci strávit poslední Archieho chvíle v soukromí – bez sester a lékařů. Soudy ale opakovaly obavy státní Národní zdravotní služby odpovědné za zdravotní péči. Stav pacienta nebyl dostatečně stabilní na to, aby mohl být převezen jinam. Někteří odborníci však upozorňovali, že je jedno, zda chlapec zemře v nemocnici, nebo během převozu. „Na tom, když se někdo z rodiny nebo dítě dusí, není absolutně nic důstojného. Doufáme, že žádná rodina nemusí projít tím, co se stalo nám. Je to barbarské,“ zdůraznila matka.

Archieho našla Danceová v bezvědomí v dubnu. Zřejmě se pokoušel splnit výzvu na sociální síti TikTok, která nabádala lidi, aby sami sobě přivodili bezvědomí například dušením. Zoufalá matka se už dříve nechala slyšet, že v případě odpojení bude klidně synovi dávat dýchání z úst do úst.

Svůj zármutek Danceová podle deníku Mirror nyní zaměřila na boj proti podobným výzvám, které kolují na sociálních sítích. Holly tvrdí, že v důsledku takzvané „Blackout Challenge“, kdy se uživatelé dusí pásky nebo šňůrkami, došlo nejméně k 82 úmrtím. Vyzvala proto on-line platformy, aby tento škodlivý obsah vymýtily. „Lidé – často dospělí, kteří tyto výzvy předvádějí – jsou zvrácení a musí nést odpovědnost. Policie a vláda musí spolupracovat a zastavit to,“ uvedla matka zesnulého chlapce.

Tagy: