Trumpova slova o NATO? Tendence se izolovat v USA rostou, Evropa se musí připravit, míní Joch

Donald Trump v Iowě

Trump: USA nebudou bránit země NATO

USA měly vždy tendence se izolovat, v poslední době ale nabírají na síle. Evropa by se na to měla připravit, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS ředitel Občanského institutu Roman Joch. Reagoval tím na slova amerického exprezidenta Donalda Trumpa, který prohlásil, že USA nebudou automaticky bránit státy NATO před Ruskem, pokud nedají dostatek peněz na obranu. Vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný pro CNN Prima NEWS zdůraznil, že Ruskem nejvíce ohrožené země dávají na obranu dvakrát víc, než Trump požaduje.

Trumpova slova jsou podle Jocha do určité míry ovlivněna předvolební kampaní. „Nezapomínejme ale na to, že Donald Trump má izolacionistické tendence, a to hlavně vůči Evropě. Podobné výroky z jeho úst zaznívaly už v době, kdy byl prezidentem, a v roce 2018 vážně zvažoval vystoupení USA z NATO. Tehdy mu to rozmluvili jeho ministři a poradci, ale pokud bude zvolen podruhé, takto silnou oponenturu ve vlastní vládě mít nebude,“ míní Joch.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trump nebude skákat, jak Putin píská, tvrdí Fištejn. „Vyslanec“ Carlson prý žije v bludu

V demokratické i republikánské straně podle něj vždy existovaly izolacionistické hlasy, které ale vždy byly výsadou spíše krajních a extrémních politiků. Dnes však tato tendence v republikánské straně nabývá na síle. „Izolacionismus v Americe roste, ale i když zatím není většinový, o to více je nutné se věnovat naší evropské obraně,“ uvedl Joch.

V té souvislosti také podotkl, že i kdyby se USA neizolovaly, mnohem více než na Rusko se v zahraniční politice zaměří na Čínu. „Amerika jako svého hlavního protivníka oprávněně vnímá Čínu. Domnívá se, že zadržovat Rusko bychom měli primárně my, Evropané. Zjednodušeně, že Rusko je evropská odpovědnost, a Čína americká,“ uvedl.

Slova vyřčená bez znalostí, míní expert

Sedmasedmdesátiletý exprezident před svými příznivci vzpomínal na setkání s prezidentem jisté „velké země“, který se ho prý zeptal: „Když nebudeme platit a napadne nás Rusko, budete nás chránit?“ Na to podle svých slov Trump odvětil: „Ne, neochránil bych vás. Ve skutečnosti bych je povzbuzoval, ať si dělají, co k čertu chtějí,“ řekl za potlesku svých přívrženců s tím, že státy musí platit své účty za obranu.

K TÉMATU: USA nebudou před Ruskem bránit země NATO, které nedávají dost na obranu, řekl Trump

Vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný ale nad jeho slovy ve vysílání CNN Prima NEWS vyjádřil pochyby. „Pro mě je nejvíc fascinující, že to říká bez znalosti toho, že státy, které chce Rusko napadnout nejdříve, tedy Pobaltí, jsou země, které už nějakou dobu dávají více než dvě procenta HDP na obranu. Polsko dokonce míří ke čtyřem procentům. Je tedy otázka, kam tím Trump směřuje,“ řekl Kopečný.

Podotkl, že je to znepokojivé i pro nás, protože diskuze o plnění obranného závazku se nás dlouhodobě týká. „Doufejme, že je to jen nějaká necitlivá vydírací taktika směrem k evropským spojencům a že dovětek, že by Trump podporoval Rusko v útoku, není něco, co by komunikoval v uzavřených kanálech i směrem k ruskému velení,“ sdělil Kopečný.

Lacina: Putin s Trumpem jsou smrtící koktejl

Poslankyni Karlu Maříkovou (SPD) ale Trumpova slova příliš nepobouřila. „Nemám pocit, že by Rusko chtělo napadnout zbytek Evropy. Trump to řekl v rámci volební kampaně a nevnímám to jako hrozbu,“ řekla Maříková v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Poslanec Jan Lacina (STAN) ale hrozbu z Ruska cítí. „Když Rusko říká ne, myslí ano. Považuji za prozíravé, že vláda zvýšila výdaje na obranu na dvě procenta. Spojené státy za nás nemusí tahat horké brambory v každé chvíli. Mix Putin versus Trump může být smrtící koktejl,“ uvedl Lacina. „Řada států se musí probudit. Armády musí projít transformací,“ dodal europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Trumpova slova odsoudil i Bílý dům. „Povzbuzovat vražedné režimy k invazi do zemí našich nejbližších spojenců je odporné a šílené –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a ohrožuje to americkou národní bezpečnost, globální stabilitu i naši ekonomiku.“ Zdůraznil také, že prezident Joe Biden, který se nejspíš s Trumpem v listopadu znovu střetne ve volbách hlavy státu, bude nadále hájit americké bezpečnostní zájmy, místo aby „vyzýval k válkám a podporoval pomatený chaos“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Moje paměť je v pořádku, tvrdil Biden. Vzápětí si spletl prezidenta sousední země

Tagy: