Lumpové a mafiáni. Milost Balákovi odkryla Zemanovu zlovůli až na dřeň, tepe Hrad Němcová

Hostem pořadu K Věci na CNN Prima NEWS byla senátorka Miroslava Němcová (ODS).

K věci (329)

Udělení milosti šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi odkrývá zlovůli prezidenta až na dřeň, řekla v pořadu K věci na CNN Prima NEWS senátorka Miroslava Němcová (ODS). Miloše Zemana a jeho nejbližší spolupracovníky označila za lumpy a mafiány. Němcová zvažuje, že kvůli prezidentově kroku, podá ústavní žalobu.

Je prezident Zeman lump, nebo mafián? „Já nevím, co z toho je víc. Bezpochyby ale obojí,“ prohlásila senátorka ve vysílání CNN Prima NEWS. V souvislosti s udělením kontroverzní milosti šéfovi Lesní správy Lány, který byl odsouzen za ovlivňování veřejné zakázky v Lánské oboře, poukázala také na další tahanice a kauzy. Připomněla například absenci prověrky hradního kancléře Vratislava Mynáře, napojení poradce prezidenta Martina Nejedlého na Rusko nebo skartaci tajných dokumentů ke kauze Vrbětice. To vše podle ní dělá lumpy a mafiány z celého Zemanova okolí.

„Udělením milosti inženýru Balákovi a zvláště zdůvodněním tohoto rozhodnutí prezidentem dostala spravedlnost těžce na frak. Další v řadě čekatelů je Babiš. Proto se v klidu fotí se zajíčky. Spojenectví lumpů a mafie,“ napsala už v úterý Němcová na Twitteru.

Zemanovo rozhodnutí udělit milost Miloši Balákovi ihned pobouřilo většinu českého politického spektra. Padala označení jako cynismus, zrůdnost, prasárna nebo výsměch všem, kteří zákony dodržují. Zeman při rozhodování dospěl k závěru, že pro přísné odsouzení nebyla zřejmě rozhodná povaha činu, ale i to, kde odsouzený pracuje, což je hledisko, které trestní právo nezná. Lesní správa Lány je příspěvkovou organizací Kanceláře prezidenta republiky, Balák je tak podřízeným kancléře Vratislava Mynáře.

Zvažuje podání ústavní žaloby

Podle Němcové může udělování milostí lidem se Zemanova nejbližšího okolí pokračovat. „Musí jim dát milost, jinak by mohli začít mluvit. To je to poslední, co si může dovolit. Prezident ani nemohl za tak krátký interval přečíst celý rozsudek. Zdůvodnění je navíc nejhorší, jaké se dalo říct. Odkrývá to zlovůli prezidenta až na dřeň. Řekl, že soud nerozhodl správně. Na to nemá právo. Jde o zpochybnění nezávislosti soudní moci,“ kritizovala někdejší kandidátka na premiérku.

Někteří právníci a experti konstatují, že Zeman jen využil své pravomoci a těžko lze něco namítat. „Podle mě ji ale zneužil, proto se budu chtít bavit v Senátu, zda není na místě aktivovat článek 65 Ústavy, který říká, že na prezidenta může být podána žaloba pro velezradu nebo hrubé porušení Ústavy či ostatních ústavních pravidel,“ prozradila senátorka.

Laickým pohledem je v současnosti přesvědčena, že Zemanův čin naplňuje důvod k sepsání ústavní žaloby. Kdy by ale k takovému kroku mohlo dojít a zda má vůbec mezi senátory podporu, zatím neví. S kolegy prý bude mluvit v nejbližších dnech.

Zeman podle ní nebyl od začátku správný člověk pro prezidentský úřad. „Nastoupil s tím, že je zastánce a ochránce dolních 10 milionů. Říkal si: ‚Je to pitomý plk, na který mi ale všichni skočíte, tak ho budu opakovat. Jediný zájem, který mám, je zájem o sebe, protože mé megaego neusnese nic jiného než se dívat na svůj profit. Proto se obklopím lidmi, kteří mi budou sloužit, ale mezitím je nechám dělat lumpárny,‘“ odhaduje Zemanovo myšlení.

Případ s Balákem je prý zdvižený prostředníček dolním deseti milionům, kterým řekl, že na „ně kašle, má to za pár a co vy mi můžete“.

Balák: Věděl jsem, že mě budou média lynčovat

Balák v prohlášení zaslaném Deníku N napsal, že o milost sám požádal. „Já i moje rodina jsme panu prezidentovi osobně vděční, že mě v rozhodujícím okamžiku mého života podržel a udělil mi milost. Pro pana prezidenta snad bylo jeho rozhodování o to snazší, že mou práci v Lesní správě Lány devět let sleduje, a ví, co jsem v oboře se svými spolupracovníky v posledních letech vykonal,“ sdělil.

Dále kritizoval média a soudy. „Již v okamžiku, kdy jsem žádost o milost podával, jsem věděl, že v případě úspěchu na mne ta samá média uspořádají hon a budou mě lynčovat,“ dodal.

Prezident prominul Balákovi nepodmíněný trest odnětí svobody, peněžitý trest a dále trest zákazu činnosti, spočívající v zákazu výkonu funkce statutárního zástupce organizačních složek státu a jiných právnických osob s majetkovou účastí státu, a to s účinky zahlazení odsouzení. Tyto tresty byly uloženy za zločin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě.

Balák podle soudu zvýhodnil při přípravě a zadání veřejné zakázky manažera firmy Energie – stavební a báňská (ESB) Libora Tkadlece. Tkadlec za to dostal podmíněný dvouapůlletý a peněžitý trest. Balák i on vinu odmítají. Firma ESB musí zaplatit 5,4 milionu korun a má tříletý zákaz účasti ve veřejných zakázkách.

Muži ovlivňovali přípravu projektu a porušili zásady pro zadávání veřejných zakázek včetně rovného přístupu pro všechny účastníky a transparentnosti. Společnost ESB měla mít ze zakázky zisk téměř devět milionů korun, to se ale vzhledem k zahájení trestního stíhání nestalo.

Více než dvousetmilionová zakázka se týkala druhé etapy zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře a jejich rekultivace. Balák podle soudu mimo jiné umožnil Tkadlecovi podílet se na přípravě projektové dokumentace pro zakázku a předem se seznámit s místy, kde se práce uskuteční.

Tagy: