Navzdory neshodám pomáhali Turecku Finové i Švédové, odblokuje se jim vstup do NATO?

Zemětřesení v Turecku přitáhlo do země záchranné týmy z celé řady států. Mimo jiné dorazily i týmy, které Turecko nepokládá za dvakrát přátelské. Mezi nimi třeba takoví Řekové, se kterými se Ankara pře o sporné oblasti ve Středozemním moři. Pomoc poslaly i Švédsko s Finskem, ačkoliv je to právě Turecko, které blokuje jejich přijetí do Severoatlantické aliance (NATO).

Vztahy mezi Řeckem a Tureckem jsou v posledních letech velmi vyhrocené. Poslední měsíce byly navíc obzvláště krizové, když se na hranicích dokonce střílelo. Indicentu padl za oběť turecký muž, přičemž Ankara tvrdila, že smrtící palba přišla z řecké strany. Na nedávném pražském summitu evropských lídrů reagoval dokonce turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na dotaz řecké novinářky, že „s Řeky se nebude o ničem bavit“.

K TÉMATU: Český pes se vyznamenal v Turecku. Harry zachránil člověka, zvládl to mazácky, říká hasič.

Zemětřesení na jihu a jihovýchodě Turecka však mnohé změnilo. Ankara aktuálně nemá prostor řešit své dlouholeté sváry s Aténami. Řekové se navíc ukázali jako mimořádně ochotní sousedé, kteří i přes vzájemné rozdíly dovedou podat v nouzi pomocnou ruku.

Řecko totiž patřilo mezi země, které do Turecka po ničivém zemětřesení vyslaly své záchranáře na pomoc při pátrání po přeživších, případně mrtvých pod sutinami domů. Do zasažené oblasti vyrazil specializovaný tým zvaný EMAK.

Erdogan se i přes nedávné nepřátelství spojil s řeckým premiérem Kyriakosem Mitsotakisem a zástupce řecké vlády dokonce zamířil přímo do Turecka, kde byl přijat jako přítel. Řeč je o ministru zahraničí Nikosi Dendiasovi, který letěl přímo do oblasti zasažené zemětřesením, přičemž jej zde doprovázel šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu.

„Zemětřesná diplomacie“ v praxi

Agentura AP uvedla, že se jedná o ukázkovou „zemětřesnou diplomacii“. Obě země totiž navzdory letitým sporům mají platnou dohodu, která je zavazuje si pomoci v případě katastrofy jako je právě zemětřesení. Podobně si oba státy pomohly v roce 1999, kdy byla ničivými pohyby půdy zasažená nejen turecká, ale i řecká města. Mezi ně patřily i Atény.

Pomoc v nouzi by mohla být cesta, jak by se vztahy mezi oběma zeměmi mohly vylepšit. „Zemětřesná diplomacie“ zafungovala již v roce 1999, tudíž by mohla platit i nyní. „Jsou oblasti, ve kterých musíme postupovat krok po kroku. Musí být nastolena pozitivní agenda, což byl i jeden z návrhů Nikose Dendiase, když byl v Ankaře po napětí ve východním Středomoří,“ komentoval pro řecké novináře turecký ministr zahraničí. Připomněl tak zároveň nedávnou střelbu mezi loděmi obou států.

Stockholm a Helsinky se činí

Řecko navíc nebylo jediným státem, který se rozhodl Turecku po zemětřesení nabídnout pomocnou ruku, přestože vztahy nejsou ideální. Jednání Ankary nemůže být v posledních měsících po chuti ani Švédsku a Finsku.

Obě země kvůli ruské invazi na Ukrajinu usilují o vstup do NATO, Turecko jejich přijetí však doposud blokovalo. Erdogan odmítavý postoj vysvětloval tím, že oba státy „podporují terorismus“, jelikož do obou zemí zamířili turečtí migranti, kteří nejsou autoritářskému prezidentovi vůbec po chuti.

Pak ale přišlo zemětřesení a severské státy jednaly. Švédsko například poslalo pomoc v hodnotě několika desítek milionů korun a navíc do Turecka vyslalo více než pět desítek záchranářů se psy. „Hlavní pomoc, kterou Švédsko poskytuje, může znamenat velký rozdíl přímo v Turecku a Sýrii,“ uvedl v době schválení švédské pomoci tamní ministr pro zahraniční obchod Johan Forsell.

Finové se rovněž činili. Ankaře poskytli například stany pro ubytování několika tisíc lidí, kteří kvůli zemětřesení přišli o své domovy, do epicentra zamířili záchranáři a na pomoc Turecku šly i finanční příspěvky.

Ustoupí Turecko?

Postoj Turecka na přijetí Švédska a Finska do NATO to zatím úplně neobměkčilo, ale jistý posun přece jen nastal. Çavuşoglu po úterním jednání s americkým ministrem zahraničí Antonym Blinkenem oznámil, že ačkoliv ješte Turci nejsou spokojení se Stockholmem a Helsinkami, tak přesto brzy obnoví jednání o jejich možném vstupu do aliance.

„USA silně podporují co nejrychlejší rozšíření NATO o severské země,“ vyjádřil svoji podporu Švédsku a Finsku šéf americké diplomacie na tiskové konfernce po jednání se svým tureckým protějškem. Çavuşoglu se nechal slyšet, že je to především Švédsko, které by se mělo více snažit, aby byla Ankara spokojená.

Tagy: