Zpověď ruského vojáka: Na Ukrajinu nás poslali takřka bez výcviku. Zajetí? Velká nuda

Ruský voják vede ukrajinské válečné zajatce.

Jaké zbraně jsou na frontě?

Po 45 dnech strávených v ukrajinském zajetí se díky výměně vězňů mohl vrátit do své vlasti. Poté ruský voják poskytl rozhovor deníku The Guardian. Mimo jiné se rozpovídal o podmínkách v ukrajinském vězení i o začátku ruské invaze. Výpověď mladého muže potvrzuje svědectví dalších ruských zajatců, kteří uvedli, že o plánech Putinovy agrese až do poslední chvíle nevěděli.

21letý ruský voják – kterého The Guardian kvůli bezpečnosti označuje fiktivním jménem Anton – podepsal smlouvu o vstupu do armády loni v prosinci, a to krátce po absolvování odborné školy. Tohoto rozhodnutí však později litoval.

Jeho jednotka se na konci minulého roku přesunula na Ruskem okupovaný Krym, kde měla, alespoň podle vedení armády, absolvovat týdenní výcvikový kurz. Z avizovaného týdne se ale nakonec staly zhruba dva měsíce.

I taková doba podle Antona ani zdaleka nestačí na to, aby byl nezkušený voják připraven na to vstoupit do skutečného ozbrojeného konfliktu. Jak týdny na Krymu plynuly, někteří Rusové se začali skutečně obávat, že Moskva plánuje invazi na Ukrajinu. Anton takové spekulace však považoval za absurdní.

„Mnoho z nás si ani nedokázalo představit, že bychom šli do války. Řekli nám o tom na poslední chvíli – noc před invazí. Není fér, jak se mnou ruské úřady jednaly. Poslali mě na Ukrajinu zcela nepřipraveného,“ sdělil mladý okupant.

Rychlé obklíčení a kapitulace

Den po vypuknutí invaze, tedy 25. února, dostala Antonova jednotka rozkaz přesunout se na Ukrajinu. Vojáci v obrněných vozidlech mířili směrem na Mykolajiv. Ten byl jedním z ukrajinských měst, které čelilo masivním útokům hned od počátku ruské agrese.

Netrvalo však dlouho a Antonova nezkušená jednotka se ocitla v ukrajinském obklíčení. „Při naší první konfrontaci s Ukrajinci jsme ani nevystřelili. Přepadli nás a my jsme se nemohli bránit. Museli jsme se vzdát,“ řekl 21letý voják, kterého ukrajinští obránci během jeho prvního a jediného boje postřelili do ruky.

Od 2. března tak byl Anton zajatcem ukrajinské armády. Ruský okupant v rozhovoru pro The Guardian uvedl, že během pobytu ve vězeňské cele nebyl fyzicky napaden. Tvrdil však, že mu Ukrajinci ubližovali spíš slovně. „Neustále nám říkali, že Rusko skončilo a že patříme na dno společnosti. Vyhrožovali nám, že nás nechají hladovět,“ uvedl.

K ničemu takovému ale nakonec nedošlo. Anton v zajetí strávil 45 dnů, poté ho Ukrajinci vyměnili za bojovníky, které naopak zajala ruská armáda. Pobyt v zajetí Anton shrnul jako velkou nudu: „Kdybychom měli štěstí, dostali bychom něco náhodného ke čtení. Občas nás nechali sledovat ukrajinskou propagandu v televizi. Většinu dní jsme ale jen zírali na zdi před námi.“

Tagy: