Hrozí zpřísnění trestů pro opilé řidiče? V Česku letos policie eviduje tři tisíce případů

Zpřísní se tresty pro opilé řidiče?

Zpřísní se tresty pro opilé řidiče

Tragická dopravní nehoda v Bratislavě, při které opilý řidič usmrtil na zastávce pět lidí, rozvířila diskusi o možném zpřísnění trestů pro opilé šoféry. A to nejen na sousedním Slovensku, ale i u nás. Jen za loňský rok přišlo na českých silnicích o život vinou opilců za volantem 30 lidí.

Řidič, který svým vozem v Bratislavě najel na zastávku MHD, měl dopravním policistům nadýchat 1,6 promile alkoholu. Slováci proto začínají volat po zpřísnění trestů pro podobné hazardéry. Hrozí úprava legislativy i v Česku?

Jeden z nejsledovanějších případů se udál v Praze před dvěma lety. Žena usedla za volant svého vozu opilá. Během zběsilé jízdy potom nabourala do policistů vracejících se ze služební cesty. Jeden z nich zemřel. Později nadýchala přes dvě promile alkoholu. Nedávno jsme ve vysílání CNN Prima NEWS informovali také o nehodě v Brně. Tam zase opilý řidič přehlédl ženu na přechodu pro chodce. Ani ona náraz vozu nepřežila.

Podobné kolize bohužel nejsou ojedinělé. „V současné době evidujeme na tři tisíce dopravních nehod, kde byla u viníka zjištěna přítomnost alkoholu,“ uvedla pro CNN Prima NEWS mluvčí policejního prezidia Hana Rubášová. Nehod zaviněných alkoholem oproti stejnému období vloni přibylo. Téměř dva tisíce viníků přitom nadýchalo více než jedno a půl promile. Letos policisté evidují už 18 mrtvých, vloni opilí řidiči figurovali v případech smrti 30 lidí. „Během každé kontroly dopravní policisté kontrolují, zda řidič nebyl ovlivněn,“ upřesnila.

Pokud vás v Česku načapají policisté pod vlivem alkoholu, zpravidla přijdete na několik měsíců o řidičák a zaplatíte vysokou pokutu. Už teď ale probíhají práce na novele, která by mohla tresty zpřísnit. „Důležitý je zákaz řízení, ten by mohl být rok a půl místo roku, a ještě přísnější jsou tresty za odmítnutí testu. Tam by to mohl být zákaz tři roky, dosud jsou to dva,“ doplnil vedoucí samostatného oddělení BESIP Tomáš Neřold.

Pokud vše půjde podle plánů ministerských úředníků, mohlo by zpřísnění nastat v roce 2024.

Tagy:
alkohol Slovensko Brno Bratislava BESIP Česko opilý řidič tresty městská hromadná doprava Policejní prezidium České republiky