Zrádce, pustil se Síkela do Babiše. Nemůže být náš prezident, přitvrdil primátor za ANO

Andrej Babiš (ANO) je nejen lhář, ale i zrádce. Toto ostré vyjádření napsal o expremiérovi ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Reagoval na Babišův výrok, že by nedostál závazku vůči NATO a neposlal vojenskou pomoc, pokud by někdo zaútočil na Polsko nebo pobaltské státy. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) označil Babiše za bezpečnostní riziko, který by „zradil spojence“. Kritika zazněla i zevnitř opozičního hnutí – ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) napsal, že „Andrej Babiš nemůže být prezident“.

Třaskavá slova zazněla v nedělní prezidentské debatě, kde měl Babiš odpovědět na dotaz, zda by v případě napadení členských států NATO – Polska a Pobaltských zemí – vyslal vojenskou pomoc. „Určitě ne, chci mír,“ zněla expremiérova odpověď. Argumentoval tím, že nechce odpovídat na hypotetickou otázku. Jeho slova ovšem zaznamenala zahraniční média, obzvlášť v Polsku a na Ukrajině způsobila velké pozdvižení.

Premiér Petr Fiala (ODS) vyzval, aby se prezidentský volební souboj vedl s ohledem na zájmy a závazky ČR. „Česko musí být vnímáno jako seriózní spojenec a partner,“ řekl předseda vlády.

„Jsme členem NATO, které je založeno na principu jeden za všechny, všichni za jednoho. Ví to vláda, ví to většina společnosti, která podporuje členství v Alianci. Měl by to vědět i poslanec Babiš, protože je to klíčová garance bezpečnosti České republiky,“ reagovala na Babišova slova ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

„Teď už všichni víme, proč je Andrej Babiš kandidátem proruských dezinformátorů. Je totiž nejen lhář, ale i zrádce. Češi ale zrádci nejsou a věřím, že mu to tento týden jasně ukážou. Našim spojencům se ale za jeho slova velmi omlouvám,“ napsal kriticky ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

S podobně ostrou reakcí přišel i pirátský ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. „Andrej Babiš se stal za jeden večer z diplomata bezpečnostním rizikem. Zradil by nás i naše spojence,“ uvedl šéf resortu na svém Twitteru. „Právě ve společném postupu tkví ochranná síla NATO a jeden prezident, natožpak populistický kandidát, nemá možnost tak podstatné dohody měnit,“ doplnil místopředseda ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Další vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) se omluvil občanům Polska i dalším spojencům a ujistil je, že navzdory Babišovým slovům závazky člena NATO pro Česko platí a platit budou. „Stejně tak věříme, že by naši spojenci pomohli nám v případě napadení, proto má NATO smysl,“ uvedl.

Svůj názor sdílel také expremiér za občanské demokraty Mirek Topolánek. Našim severním sousedům se za Babišova slova omluvil. „Moji polští přátelé, nebojte se, o tomhle zk*rveném svinstvu se nikdy nerozhodne,“ napsal polsky Topolánek.

Nemůže být prezident, napsal ostravský primátor

Poměrně překvapivé vyjádření přišlo i od člena hnutí ANO a ostravského primátora Tomáše Macury. Ten již dříve uvedl, že plánuje pravděpodobně volit Babišova protikandidáta Petra Pavla. „Politika, nemá-li nás zavést do pekla, nesmí být vedena bez skrupulí stylem ‚účel světí prostředky‘. A to ani v předvolební kampani. Andrej Babiš nemůže být náš prezident,“ napsal Macura.

Místopředseda sněmovního branného výboru za ANO Pavel Růžička ale označil Babišova slova v televizní debatě za nedorozumění. Diskuse jsou podle něj vypjaté a vystupujícímu se podle něho ne vždy podaří na otázku odpovědět dobře.

„Myslím, že náš pan předseda a kandidát na prezidenta otázku nepochopil dobře. On je s tím srozuměný, na Twitteru se omluvil. Nepřikládám tomu žádný význam,“ řekl Růžička. Babiš se ovšem omluvil za svá slova jen na jedné sociální síti – na Facebooku ke kontroverznímu postoji nemá žádné vyjádření.

Poslanec za ANO Patrik Nacher na sociálních sítích uklidňoval veřejnost, že by členské státy Severoatlantické aliance nenechal bez pomoci. „Zcela respektuji naše závazky vůči NATO, bez ohledu na to, co zazní v TV debatách,“ nechal se slyšet.

Tagy: