Reportér Zrno: Rusové mají za tři týdny na Ukrajině ztráty jako USA za 20 let v Afghánistánu

Reportér Matyáš Zrno

Co Čech, to politik! (319)

Ruský útok na Ukrajinu trvá už téměř měsíc, agresora při jeho tažení zaskočil jak tuhý odpor obránců, tak nebývale vysoké vlastní ztráty. Údaje o nich se liší, třeba ukrajinské zdroje uvádějí u armády Vladimira Putina až 14 400 mrtvých. I pokud by byl tento počet ve skutečnosti menší, stejně by šlo pořád o obrovské množství ztracených životů. „Ruské ztráty na Ukrajině jsou za tři týdny zhruba na stejné úrovni, jako měli Američani v Afghánistánu za dvacet let,“ porovnal počet mrtvých vojáků zpravodaj CNN Prima NEWS Matyáš Zrno v pořadu Co Čech, to politik.

Moskva od začátku svého vpádu na Ukrajinu své ztráty bagatelizuje, ve skutečnosti ale budou bezpochyby nesmírně vysoké. Sami Ukrajinci směrem ke svému nepříteli tvrdí, že za tři týdny přišel o 14 400 vojáků, 466 tanků, 1 470 obrněnců, 213 děl, 72 kusů raketového dělostřelectva, 44 kusů protivzdušné obrany, 95 letadel, 115 vrtulníků, 17 dronů, 914 aut, 60 cisteren a tři lodě.

Ve válce je obtížné podobné cifry ověřovat, dá se ale předpokládat, že skutečná čísla budou o něco menší. Třeba americké zpravodajské služby podle CNN míní, že skutečný počet se bude pohybovat někde mezi sedmi a deseti tisíci vojáky. Ať už ale reálné ztráty vypadají jakkoliv, pro Moskvu v každém případě představují nečekaný problém.

Aby to bylo patrnější, dají se srovnat s jinými vojenskými operacemi nedávné minulosti. Třeba s akcí, která ve výsledku skončila též debaklem – s intervencí USA v Afghánistánu.

Za 20 let zhruba osm tisíc mrtvých

Válka tam trvala od roku 2001 až do loňska, kdy se americké síly stáhly a území znovu ovládlo radikální hnutí Tálibán. Pro Američany byl tento konflikt po Vietnamu dalším bolavým mementem – za boje na druhé straně světa zaplatili přes dva biliony dolarů.

Ještě víc je však tížil jiný údaj. Během dvaceti let války zahynulo v Afghánistánu dva a půl tisíce amerických vojáků, další čtyři tisíce dodavatelů z řad amerických civilistů, připočítat se musí i 1 144 mrtvých z řad koaličních partnerů.

Jak to tedy vypadá ve srovnání se současným konfliktem? „Ruské ztráty na Ukrajině jsou za tři týdny zhruba na stejné úrovni, jako měli Američani v Afghánistánu za dvacet let,“ uvedl zpravodaj CNN Prima NEWS Matyáš Zrno v pořadu Co Čech, to politik.

Zkušený válečný zpravodaj viděl na vlastní oči jak konflikt v Afghánistánu, tak nyní na Ukrajině. Ve své podstatě jsou podle něj nesrovnatelné. Žasne třeba nad tím, jak obrovské jsou teď na Ukrajině ztráty bojové techniky.

„Jsou to materiálové bitvy, které jsme neviděli od první války v Zálivu,“ připomněl Zrno. „Jde o stovky a stovky tanků, vozidel, náklaďáků, co byly za necelý měsíc na obou stranách zničeny. Obě strany to nebudou schopné dlouhodobě utáhnout, proto na většině front došlo k patové situaci.“

Válka na Ukrajině není z moderního pohledu výjimečná jen intenzitou bojů, ale i jistými specifickými ztrátami. Během konfliktu totiž zahynulo už pět vysoce postavených ruských generálů.

„Z toho jeden byl náčelníkem štábu, dva byli veliteli divizí, dva veliteli armád,“ vypočítával ve stejném pořadu bezpečnostní expert Andor Šándor. „První padl po zásahu snajpra velitel horské divize, když dával interview – to jsem opravdu nepochopil. Zbylí čtyři byli však nepřímým důkazem faktu, že to na čele bojujících jednotek nejde tak, jak si ruská strana představovala. Pokud jdou totiž věci, jak mají, tak velitel armády, která má sto tisíc vojáků, nikdy nebude na čele. To teprve až když to nefunguje. Případně jakmile ztratí spojení s divizí, s plukem, a neví, co se děje,“ dodal.

Tagy:
válka armáda Afghánistán vojáci Ukrajina ztráty Rusko Matyáš Zrno Co Čech, to politik!