Popravy dětí, těhotných žen i experimenty na vězních. Šokující zpráva popisuje zvěrstva v KLDR

Severní Korea mimo poprav nepohodlných kritiků vraždí i děti či ženy v pokročilém stádiu těhotenství, na vězních provádí experimenty a postižené nutí ke krokům zamezujícím reprodukci. S těmito obviněními přišla Jižní Korea, která je s KLDR již od 50. let ve válečném stavu. Jihokorejci zveřejnili zprávu, v níž mimo jiné informují o mučících praktikách v izolované sousední zemi.

Report přineslo jihokorejské ministerstvo pro sjednocení, které se zaobírá tématem potenciálního spojení severu a jihu v jednotnou Koreu. Zprávu následně začala ve velkém šířit tamní média. List The Korea Times hlásí, že je to poprvé, co Jižní Korea zveřejnila posouzení lidskoprávní agendy u svých severních sousedů. Očekává se, že Pchjongjang se proti obsahu dokumentů ohradí.

Zpráva Soulu totiž vypovídá o mimořádně nelidských a drsných praktikách, kterých se mají Severokorejci dopouštět. Amnesty International uvádí, že v zemi jsou popravováni kritici i nepohodlní činovníci vládnoucí komunistické strany. KLDR má navíc také trestanecké tábory, kde můžou být vězněné desítky tisíc lidí v tvrdých podmínkách, stojí v dokumetech.

Jihokorejci měli podle reportu citovaného webem Asianews.network mezi lety 2017 až 2022 vyzpovídat na 508 uprchlíků ze Severní Koreje. KLDR podle nich často koná například veřejné popravy lidí, kteří se provinili třeba šířením jihokorejských videí či se zapojili do nějakých aktivit spjatých s náboženstvím. Zpráva uvádí, že v roce 2014 severokorejský režim popravil jistého muže kvůli tomu, že byl homosexuál. O rok dříve smrti z rukou popravčích neunikla žena obviněná z prostituce.

ČTĚTE TAKÉ: KLDR hrozí novou zbraní: Otestovala podvodní dron, může vyvolat „radioaktivní tsunami“

Mimořádně drsnou praktikou, kterou severokorejští uprchlíci popsali, byly i popravy těhotných žen nebo mladých lidí, kteří nedosáhli plnoletosti. Pchjongjang se neštítil takřka ničeho. Jedna z popravených měla být dokonce už v šestém měsíci těhotenství. Ženy s trpasličím syndromem mají podle svědectví uprchlých Severokorejců dokonce nuceně postupovat hysterektomii. Informuje o tom web DailyMail.

Ministerstvo sjednocení dodalo, že podle výpovědí uprchlíků existuje v Severní Koreji 11 táborů pro politické vězně, přičemž pětice z nich je plně využívána. V těchto místech má být na denním pořádku mučení, nucená práce, ale také sexuální násilí na vězních či jejich cílené hladovění ze strany dozorců. Nechybí ani experimentování na vězních.

Zprávu vydala nová administrativa

Jihokorejský resort oznámil, že report zpracovával po několik let, ale za předešlé administrativy prezidenta Mun Če-ina ke zveřejnění nedošlo. Bývalá hlava státu se pokoušela o zlepšení vztahů s KLDR, se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem se dokonce sešel a společně překročili demilitarizované pásmo, které obě znesvářené země odděluje.

Nyní je u moci v Jižní Koreji Jun Sok-jol. Resort uvedl, že zprávu o lidských právech v Severní Koreji sepsal „v objektivním duchu“ a plánuje ji distribuovat i v tištěné verzi například do veřejných knihoven či ji publikovat na internetu v angličtině. Nová administrativa jednoduše chce, aby se o reportu dozvědělo co nejvíce lidí.

„Zpráva reflektuje snahu naší vlády dosáhnout zlepšení lidských práv v Severní Koreji,“ vysvětloval ministr pro sjednocení Kwon Jung-se. Podle něj zpráva nemá cílit proti Pchjongjangu, ale upozornit na problematiku a dosáhnout lepších podmínek.

Mučení, znásilňování i ponižování

Jinou analýzu před časem zveřejnila nezisková organizace Korea Future, která popisovala otřesné podmínky v severokorejských věznicích. Na zprávu upozornila americká stanice CNN.

„Cílem naší zprávy je odhalit porušování lidských práv, ke kterému dochází uvnitř severokorejského vězeňského systému. Stejně jako v případě sovětského gulagu není cílem tohoto systému zadržovat a napravovat odsouzené vězně v bezpečných a humánních podmínkách. Jde primárně o společenskou izolaci těch, jejichž chování je v rozporu s prosazováním autority vůdce Kim Čong-una,“ uvedla Korea Future.

Z analýzy neziskové organizace vyplývá, že severokorejští vězni přebývají v otřesných podmínkách. Korea Future zdokumentovala přes tisíc případů mučení, násilností a ponižujícího zacházení, stovky případů znásilňování a dalších forem sexuálního násilí.

Věznitelé se mají k „odsouzeným“ lidem chovat jako ke zvířatům. Dávají jim málo jídla, často jen krmivo, takže jsou vězni nuceni jíst šváby nebo hlodavce. Ženské vězeňkyně čelí sexuálním útokům ze strany bachařů. Věznitelé je podle CNN vylákávají ven z cely například pod záminkou praní prádla. Pokud pak otěhotní, nutí je k potratům.

Tagy: