ANALÝZA: Blíží se konec války? Ukrajinci mohou vytáhnout na Krym, Rusům zbývá jediná možnost

Ukrajinská artilerie v akci u Bachmutu

Vývoj bojů na Ukrajině (16.11.2022 9:00)

Rusové na Ukrajině opustili oblastní město Cherson a jejich naděje na zvrat ve válce jsou prakticky pryč. Kroky Moskvy můžou nyní podle všeho maximálně prodlužovat konflikt, ve kterém Ukrajinci definitivně převzali iniciativu a už několikátým týdnem ženou ruské síly čím dál více na východ. Ačkoliv díky stažení části svých sil z Chersonu Rusové mohou pomýšlet na drobné územní zisky na Donbasu, zdá se, že jejich bojeschopnost je tatam. Budou pokračovat v ústupu?

Když během neděle vstoupila ukrajinská armáda po několika měsících do Chersonu, byl tím jasně dosažen mimořádně důležitý milník. Ukrajinci získali zpět jediné oblastní město, které se Rusům podařilo dobýt. Především pak získali kompletní kontrolu nad západním břehem řeky Dněpr.

Zahraniční experti se shodují, že Rusové už město znovu získat nepokusí. Z vojenského hlediska zkrátka není na místě, aby se opět pokusili překročit širokou řeknu Dněpr. To samé ale aktuálně platí pro Ukrajince, minimálně v okolí Chersonu. Řeka totiž působí jako přírodní bariéra, která značně zvýhodňuje bránící se stranu.

To ovšem neznamená, že Ukrajinci zůstanou stát. Nabízí se jim totiž nová možnost na severovýchod od Chersonu, konkrétně v oblasti, kde Dněpr ústí. Zde by mohli ustupující ruské síly, které mají následkem porážek a těžkých ztrát silně nalomenou morálku, napadnout. A nahrazování vlastních sil mobilizovanými rekruty se Rusům neukazuje jako nejvhodnější řešení.

Blíží se konec války?

Rusům se jednoduše nedaří už vůbec nic a je jasné, že se blíží konec války. O tom je přesvědčen americký vojenský historik a válečný veterán z Vietnamu Douglas Cohn, který pro stanici CNN přímo z osvobozeného Chersonu popsal, jak se ruské plány sesypávají jako domeček z karet.

„Rusové měli plán A, což bylo zabrat Ukrajinu. Selhali. Pak měli plán B, což znamenalo obsadit oblast Novoruska, tedy území od Donbasu až po hranice s Moldavskem. Tento plán rovněž selhal, a to už když Rusové prohráli v bojích o Mykolajiv a museli se stáhnout zpět do Chersonu,“ uvedl Cohn pro CNN. Dodal, že aktuálně se Rusové zaměřili na „Plán C“, tedy udržet co nejvíce území, které Moskva stále kontroluje.

Cohn si myslí, že po osvobození Chersonu je konec války ve prospěch Ukrajiny již velmi blízko. Další tvrdou ránu pak Ukrajinci mohou Rusům uštědřit právě tím, že je ze severu napadnou na východním břehu Dněpru. „Až Ukrajinci prolomí tuto linii, Rusům se to začne sesypávat,“ míní Cohn. Tím pádem by Ukrajinci měli „volnou cestu na Krym, a to by jim vyhrálo válku“. Historik zároveň odmítl možnost, že by se Moskva přece jen odhodlala k použití jaderných zbraní.

Okupační vojska mají podle Cohna jedinou možnost, jak se nyní vyhnout dalším zbytečným ztrátám a zachovat si tvář. „Kapitulace, ústup, opuštění Ukrajiny. To je jediná možnost,“ zdůraznil historik a dodal, že se americký generál a předseda sboru náčelníků štábů Mark Milley zmýlil ve svém odhadu, že dobytí Chersonu Ukrajincům potrvá několik dní. Nejvíce se však podle něj mýlil ruský prezident Vladimir Putin, když se před 24. únorem a i později domníval, že má vítězství takřka jisté. „Nyní se musí postavit faktu, že tuto válku prohrál,“ řekl Cohn pro CNN Cohn.

Moskva nejspíš přiostří u Bachmutu

Rusové si podle amerického Institutu pro studium války stažením z Chersonu do jisté míry rozvázali ruce. Očekává se, že velkou část uvolněných jednotek začnou posílat do bojů na východ na Donbas. Samotné ministerstvo obrany Ruské federace dalo najevo, že zde lze očekávat zintenzivnění útoků. Rusové tlačí na Ukrajince zejména v okolí Bachmutu.

I zmiňovaný institut počítá s tím, že Rusové se pokusí zesílit svoji ofenzivu u Bachmutu a dokonce předvídá, že nejspíše dosáhnou drobných územních zisků. Ty však zřejmě nevyváží ztrátu Chersonu a dalších území, o které Rusové v posledních týdnech přišli.

Zajímavostí je, že se během úterý objevily zprávy o dalším ruském ústupu od východního břehu Dněpru, a to až do hloubky 15, na některých místech až 20 kilometrů. Kromě toho, že tak budou mít blíže na Donbas, je zde ještě jeden důvod. A tím je útěk před dostřelem ukrajinského dělostřelectva.

Chce vůbec Rusko vyhrát válku?

Ruské ozbrojené síly schytaly kvůli ústupu z Chersonu další spršku kritiky a nadávek z řad kremelských propagandistů. Ti si navíc přisazují, že absolutně nechápou, proč se ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mohl hned v pondělí bez problémů procházet po osvobozeném městě.

„Prezident Ukrajiny se prochází bez přilby a balistické ochrany v kroužku svých stráží uprostřed Chersonu. Ti jej chrání proti možným provokatérům z davu. Ale nikdo se očividně neobává dělostřeleckého ostřelování či raketového útoku,“ napsal na sociální síti Telegram ruský uživatel pod přezdívkou „rybar“. Podle jeho mínění je to dáno tím, že Rusko „nechce řádně mobilizovat své rezervisty a demonstrovat svoji plnou sílu“. „Nechceme vlastně vyhrát,“ míní podporovatel Kremlu.

Tagy:
válka Vladimir Putin Moskva invaze Ukrajina Rusko Donbas Mark Milley Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Moskevský Kreml Dněpr Cherson ruská invaze na Ukrajinu