Ani po Kataru není klid. FIFA chce pro MS saúdské peníze, hvězda volá: Zastavte ten bizár

Největší fotbalovou akci žen možná bude sponzorovat Saúdská Arábie, která jim upírá mnohá práva. Špatný vtip, nebo snaha konzervativního království ukázat, že už není tak konzervativní? Podle jedné z nejslavnějších hráček světa Alex Morganové „bizár“. Po kritikou rozcupovaném mundialu v Kataru může dostat za uši i další šampionát.

Po fotbalové stránce nebylo mistrovství světa umístěnému do malinkého emirátu co vytknout. Nádherné zápasy korunované infarktovou finálovou bitvou mezi Argentinou a Francií.

Ale už dlouho před turnajem se mluvilo o tom, že se 32 reprezentací v Kataru vůbec nikdy nemělo setkat. Nulová fotbalová tradice byla podružnou výtkou, rezonovalo především téma, jak v zemi trpí lidská práva a není možné, aby hostila šampionát, když v ní od přidělení pořadatelství zemřelo na stavbách zhruba pět tisíc dělníků.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: GLOSA: Dnes se cítím jako Argentinec. Messimu zlato nesmírně sluší, škoda, že je z Kataru

V roce 2023 přebírají po Kataru štafetu v organizování obrovské fotbalové akce Austrálie s Novým Zélandem. Ženské MS u „protinožců“ nemělo být zatížené žádnými kontroverzemi. Přece se tak začíná dít, a to opět kvůli tomu, že se událost pod hlavičkou FIFA má spojit s arabským světem.

Mezinárodní orgán jedná s Visit Saudi Arabia, což je státní agentura lákající turisty do pouštní monarchie. FIFA by byla ráda, aby zmíněná firma zafinancovala šampionát žen. Což je slušný paradox, protože zrovna Saúdská Arábie nepatří mezi země, ve kterých by se ženy mohly radovat z dokonalé rovnoprávnosti.

„Pro mě je to jen další ukázkový příklad naprostého pokrytectví FIFA. Na jednu stranu zdůrazňuje, že respektuje ženy či lidi z LGBT+ komunity, ale zároveň pak bez mrknutí oka přijme peníze od někoho, kdo stejné hodnoty zcela popírá,“ tepala do hlavy světového fotbalu Gianniho Infantina a jeho podřízených prezidentka australského ženského fotbalu Bonita Mersiadesová. „Pokud se tyto zprávy ukáží jako pravdivé, jsme šokováni a zklamáni. Tuto záležitost s námi nikdo z FIFA nekonzultoval,“ podpořila názor Austrálie v prohlášení novozélandská asociace.

Nedává to smysl

Saúdové bývají často obviňováni z toho, že využívají sport k vylepšení vlastního obrazu, který je buďto zakrvácený, nebo minimálně pošpiněný. Tento obraz „leští“ například díky Grand Prix formule 1 nebo naposledy skrze příchod fenomenálního fotbalisty Cristiana Ronalda do klubu an-Nasr.

Konkrétně ženám sice království prince Muhammada bin Salmána povolilo například řízení automobilu či cestování bez vědomí jejich mužského opatrovníka, stále ale existuje řada genderových omezení.

Proto i elitní americké hráčce Alex Morganové přijde absurdní, aby fušovalo do tolik očekávaného šampionátu, jehož hvězdami jsou ženy. „Je to bizarní, když já, Alex Morganová, bych v této zemi nebyla podporována a přijata. Morálně to zkrátka nedává smysl, nerozumím tomu,“ cituje BBC útočnici týmu San Diego Wave, která za národní tým USA odehrála už přes 200 zápasů.

Doporučila, aby Saúdská Arábie spíše nasměrovala úsilí do rozvoje své ženské reprezentace. Ta odehrála historicky první utkání teprve před rokem.

Kritiku rozpoutala před několika dny lidskoprávní organizace Amnesty International. „Bylo by docela ironické, kdyby saúdský turistický orgán sponzoroval největší oslavu ženského sportu na světě, když uvážíte, že jako žena v Saúdské Arábii ani nemůžete mít práci bez svolení svého mužského opatrovníka,“ konstatovala za hnutí Nikita Whiteová.

Ona, Morganová a další nesouhlasící čekají na to, jestli FIFA zareaguje. Nebo zda bude na displejích kolem trávníků v Austrálii a na Novém Zélandu od 20. července do 20. srpna svítit nápis „Visit Saudi Arabia“.

Tagy: