Arzenál zbraní poschovávali i v dětském pokoji. Vhodné pro sebevrahy, divil se expert

Arzenál nelegálních zbraní obvinění schovávali v garážích i dětském pokoji.

Soud rozdal tresty za nelegální zbraně

Třiadvacet samopalů, sedmačtyřicet pistolí, desetitisíce nábojů – arzenál, který by stačil na vyzbrojení menší vojenské jednotky. Takové množství nelegálně držených zbraní zabavili policisté v roce 2019 u devíti lidí na Liberecku a Pardubicku. Ve čtvrtek jim soud rozdal tresty. Všichni obvinění odešli od soudu s podmínkou, se státním zástupcem uzavřeli dohodu o vině a trestu.

Výčet zabavených zbraní, střeliva a výbušnin četla soudkyně v jednací síni tři čtvrtě hodiny. Policisté je zabavili při domovních prohlídkách v rodinných domech, v bytech i garážích. Jeden z obviněných měl samopaly ukryté i v pokojíčku svého dítěte, další zbraně měl zakopané v igelitce u plotu na zahradě.

„Čekali jsme, že nějaké zbraně najdeme, řekněme u dvou, tří obviněných, ale takové množství nečekal asi nikdo,“ uvedl jeden z kriminalistů, kteří případ vyšetřovali. Celé to začalo už v roce 2018, kdy policisté přistihli dva muže nedaleko Nového Města pod Smrkem na Liberecku, jak v lese střílejí z nelegálně drženého samopalu.

Nebezpečí při požáru

Vyšetřování včetně utajeného sledování je nakonec dovedlo k devíti lidem, kteří doma měli větší množství nelegálně držených zbraní, nábojů, ale i střelného prachu. Všichni se hájili tím, že zbraně jsou jejich celoživotním koníčkem. Soudkyně Denisa Šmídová ale pro jejich hobby pochopení neměla.

Podle soudkyně už jen přechovávání a manipulace s nelegálními upravenými zbraněmi znamenala velké riziko pro samotné obviněné i jejich okolí. „Mohlo dojít k neštěstím na lidských životech nebo na zdraví v případě neoprávněného zkoušení zbraní,“ řekla po skončení jednání. Jeden z kriminalistů, kteří případ vyšetřovali, řekl reportérovi CNN Prima NEWS, že si nedokáže představit ohňostroj, který by nastal, kdyby u některého z obviněných vypukl doma požár.

Většina zabavených zbraní byla už dříve znehodnocena, někdo je ale upravil tak, aby se z nich znovu dalo střílet. Něco takového je podle experta na zbraně Richarda Janka velmi riskantní. „Nebezpečné je to v tom, že v upravené hlavni dochází k obrovským tlakům, zbraň se může roztrhnout. Zbraň uvedená do střelbyschopného stavu tímto způsobem je vhodná maximálně pro sebevrahy,“ zdůraznil.

Státní zástupce Miroslav Mareš uvedl, že vyšetřování vyloučilo, že by s některou ze zbraní byl v minulosti spáchaný trestný čin. „Proto znalecké zkoumání trvalo tak dlouho, protože zbraně byly podrobeny mnoha expertizám,“ podotkl. Podle soudkyně podobně rozsáhlý případ nedovoleného ozbrojování ještě liberecký soud neřešil.

Tagy: