Auto prodal, pokuty mu chodí dál. Dopravní expert radí, jak takovou situaci řešit

Pokuty za prodané auto

Pan Sobíšek před lety prodal své auto, ale pokuty mu za něj chodí dál. Věc se rozhodl řešit tím, že nahlásil ztrátu technického průkazu. Ani to ale nepomohlo. Experti proto radí – když prodáváte automobil, vždy si ohlídejte, aby si jej nový vlastník nejprve převedl na sebe.

Své auto prodal do německého autobazaru v roce 2009 a spoléhal na to, že se majitel firmy o všechnu administrativu postará, to se ale nestalo. Po deseti letech, kdy už bazar zanikl, mu začaly chodit pokuty.

„Ze začátku jsem nejprve pokuty platil. Doufal jsem, že se to vyřeší. Po odvysílání reportáží mi dobří lidé poradili, abych nahlásil ztrátu technických průkazů,“ popisuje poškozený Vladimír Sobíšek, který rady vyslyšel a dokumenty spolu s poznávacími značkami odevzdal do depozitu. Ani to ale nepomohlo.

„Přišlo mi znovu placení od Městské policie Mariánské lázně, kde ten dotyčný prováděl nějaké přestupky a teď na závěr mi přišla platba za odtah toho vozidla. Ten, kdo ho provozoval, ho někde nechal odstavené, sebrali mu tam SPZ,“ pokračuje.

„Šetřením bylo zjištěno, že registrační značky na tomto vozidle byly vedeny jako hledané. Byly předány městskému úřadu Mariánské lázně a majitel byl vyzván k jeho odstranění z pozemní komunikace,“ říká mluvčí Policie ČR Jan Bílek.

Podle námi osloveného dopravního experta se dá podobným situacím předejít pouze tím, že si řidiči ohlídají převod vozidla na nového majitele. Tedy hned po podpisu smlouvy s ním vyrazí na dopravní úřad.

Podle dopravního experta Romana Budského pan Sobíšek pochybil, odpovědnost za řádný přepis totiž ležela právě na něm. „Ze zákona platí, že za to přeregistrování vozidla na nového majitele zodpovídá prodávající a ta změna by měla proběhnout do deseti dnů od prodeje.“

Pokud auto není v zákonné lhůtě převedeno, prodávající dokonce riskuje pokutu, a to až ve výši 50 tisíc korun.

Tagy:
prodej pokuty automobil Roman Budský Policie České republiky Jan Bílek