Babiš ze sebe udělá oběť. Na Pavla zaútočí přes vládu, odhadují experti vývoj kampaně

Jakou zvolí Andrej Babiš (ANO) před druhém kolem prezidentské volby strategii? Ve vysílání CNN Prima NEWS toto téma mimo jiné rozebrali politologové Lukáš Valeš a Jan Kubáček spolu s komentátorem Radko Kubičkem a analytikem Martinem Kratochvílem. Uvedli, že se Babiš může označovat za oběť nebo na Petra Pavla vytahovat vše možné. Stejně tak by ale mohl zvolit rafinovanější způsob.

„Bude to mít obtížné,“ konstatoval ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Lukáš Valeš po dotazu, kde Andrej Babiš sežene voliče. „Volební účast prvního kola je něco neuvěřitelného. 68 % svědčí o mimořádném zájmu veřejnosti, což je dobrá zpráva pro demokracii. Pro Babiše by však mohlo být strategií přesvědčit ty, kteří k volbám nepřišli. Na druhé straně bude maximálně zdůrazňovat minulost Pavla a vytahovat na něj cokoliv bude možné, aby odradil voliče těch, kteří z voleb vypadli,“ zmínil.

Komentátor Kubičko připomněl vystoupení Babiše na tiskové konferenci po prvním kole. „Viděli jsme, jak útočil na komunistickou minulost Pavla. Myslím, že v tom bude pokračovat, je to to jediné, jak na něj může útočit. Jenže se mu to vrací, sám komunistickou minulost má. Na rozdíl od něj ji Pavel částečně odčinil,“ uvedl s tím, že právě slovní útoky a vytahování minulosti budou Babišovou hlavní zbraní.

Doplnil, že voličům expremiérova minulost nevadí. „Na rozdíl od voličů například Danuše Nerudové nebo Pavla Fischera, kteří ve volbě neuspěli. Ti s tím mají problém a budou uvažovat, zda Pavel minulost řádně vysvětlil a jestli ji svým angažmá v NATO odčinil,“ podotkl a dodal, že si není jist, zda přijde Babiš ještě s něčím dalším.

„Kampaně by se neměly přehánět do absurdit. Když se přežene, tak to může být kontraproduktivní, což už ukázala jeho tisková konference. Zvedla se opět vlna antibabiš. Bude muset zvážit, do jaké míry bude vůči Pavlovi razantní,“ dodal.

Milník v kampani

Hnutí ANO chce pak v úterý svolat mimořádné jednání Sněmovny k vyslovení nedůvěry vládě a podle některých se jedná o předvolební taktiku, která by zároveň mohla být lehce rafinovaná. „Jedná se o jeden milník v kampani Andreje Babiše. Není to nasměrováno pouze proti vládě, ale také proti kandidátovi Petru Pavlovi. Do velké míry půjde o to sešít Pavla s působením vlády. Možná to bude jasný útok na dosavadní výsledky vlády a poté půjde o podprahový pokus přišít k ní i Pavla. Udělat z nich jedno a nepopularitu vlády obrátit proti němu,“ podotkl analytik agentury STEM Martin Kratochvíl.

Jak navíc prohlásil europoslanec SPD Ivan David v pořadu Partie na CNN Prima NEWS, když chtělo jeho hnutí vyvolat hlasování o nedůvěře před dvěma měsíci, ANO to odmítlo. „Zřejmě počítali s tím, že přijdou později. Nějaká taktika to je,“ prohlásil.

Sobotní vyjádření Andreje Babiše k novinářům pak někteří odborníci hodnotí tak, že nastolilo tón nadcházející kampaně. Během svého zhruba hodinového projevu totiž prohlásil, že má informace o kompromitujících materiálech, které má proti jeho osobě připravovat tým Petra Pavla. Na dotaz, zda taková taktika – kdy kandidát oznámí příchod možné kauzy, byť i nakonec neprokázané – v politice funguje, odpověděl politolog Jan Kubáček jednoznačně.

„Je to nejlepší prevence. Ukazuje se, že je to nejlepší šance, jak kauzám předejít a eliminovat je, stejně tak zmobilizovat své voliče. Budou připraveni, že se povede nečistý boj,“ vysvětlil možné pohnutky Babiše.

Zároveň uvedl, že si Babiš tímto krokem může vytvořit vůči případné kauze imunitu. „Je to oblíbená taktika a není to nic zvlášť překvapivého. Naznačíte, kudy by se útok protikandidáta mohl ubírat. Když vypustíte kauzu, která se nakonec třeba neděje, tak se stavíte do role potenciální oběti,“ dodal.

Stejně jako Valeš se i komentátor Kubičko domnívá, že se bude Babiš snažit odradit voliče, aby šli do volebních místností a vhodili Pavlovi svůj hlas. „Možná už jeho vyjádření na tiskové konferenci bylo taktikou, jak voliče odradit. Babiš má však jeden handicap, a tím je fakt, že mu nejde hledat politické spojence. Hraje sám, podobně jako jeho hnutí ANO, což je jeho velká slabina. Rozděluje společnost a žádný z protikandidátů nevystoupil na jeho podporu. Ani Bašta, u nějž se to čekalo,“ zdůraznil.

Kubičko doplnil, že i když je Babiš tvrdě kritizován za své sobotní vystoupení proti Pavlovi, musí vzít lidé jednu věc v úvahu. „Je to taktika. Buď k tomu, aby lidi odradil volit Pavla, nebo aby nešli volit vůbec a zůstali doma. To by Babišovi vyhovovalo,“ zmínil.

Jaké téma rozhodne o prezidentovi?

Od sobotního oznámení výsledků prvního kola prezidentských voleb – které CNN Prima NEWS díky predikci agentury STEM zveřejnila jako první – se diskutuje i o tom, jaká témata budou pro vítěze druhého kola stěžejní.

„Jedním spojením budou problémy vlády se současnou volbou. Je možné, že se tato linka zhmotní jako jedna z hlavních. Dále to bude bezpečnostní zkušenost, kdy zejména Pavel může využít, že naše situace není špatná jen ekonomicky, ale také v mezinárodní bezpečnosti,“ predikoval analytik Kratochvíl.

Politolog Kubáček základní okruhy rozebral podrobněji. „Bude to téma peněženky, argumentů, úkolů na vládu, jestli je Pavel stejný jako Petr Fiala, nebo jsou rozdílní a zda by byl na vládu Fialy přísný. Obecně je zadání, aby byl každý prezident na premiéra náročný, stejně jako na jeho ministry a obě komory Parlamentu,“ připomněl zejména výtky opozice, která se ohání tezí, že by měl být zvolen prezident z řad opozičních kandidátů, aby se tak vyrovnala politická rovnováha.

„Půjde zejména o témata lidí kolem nás. Už v sobotu to bylo uvedeno. Více se bude skloňovat slovo mír, stabilizace, aniž by se rezignovalo na podporu Ukrajiny a pustila se všanc Rusům. Ukazuje se, že voliči chtějí slyšet, jak mohou politici pomoci ke zklidnění situace. Aby válka skončila a oni zjistili, co bude po ní. Je to legitimní téma, které se dosud přehlíželo,“ vysvětlil, a potvrdil tak slova Kratochvíla.

V neposlední řadě podle Kubáčka rozhodnou sociální otázky. „Ať už to jsou exekuce, životní standard, vyplácení sociální podpory a mnoho dalších. Budou to témata, která se budou stále více týkat každodennosti, která lidi trápí,“ uzavřel.

Tagy: