Krypto Magazín: Banky natisknou peníze každému. Proto vznikl bitcoin, říká Kovanda

Ekonom Lukáš Kovanda v prvním díle pořadu Krypto Magazín

KRYPTO MAGAZÍN: 13. 10. 2021

Hypoteční krizi v roce 2008 se banky a vlády snažily vyřešit tištěním peněz, v tomto trendu pokračují dodnes. Proto vznikl bitcoin, osvětlil motivaci pro založení nejznámější kryptoměny ekonom Lukáš Kovanda, který účinkuje v pořadu Krypto Magazín. Tvůrcům bitcoinu se podle něj bankovní systém zprotivil.

Den před krizí nic nenasvědčovalo tomu, že na dveře klepe globální finanční průšvih. Akcie kvetly v zelených číslech a ekonomika šlapala naoko jako hodinky. Jenže přišlo září roku 2008 a gigantická investiční banka Lehman Brothers oznámila v USA bankrot. Naslibovala totiž věřitelům nesmyslné úvěry a hypotéky a rekordně se zadlužila.

K ekonomickému dnu pak banka stáhla americké občany a posléze i zbytek světa. Globální ekonomickou krizi se banky a vlády snažily řešit kvantitativním uvolňováním a štědrou fiskální politikou. Objem dolarů tak začal bobtnat. Tehdy vznikl bitcoin.

Počátek kryptoměn

„Bitcoin vznikl v letech 2008 a 2009 jako vzdor tomu, co se tehdy dělo ve světě, kde zuřila globální finanční krize. Tu způsobili bankéři. Jejich ztráty pak měli zachraňovat daňoví poplatníci,“ vysvětlil Kovanda v pořadu Krypto Magazín.

Filozofie bitcoinu jde totiž úplně opačným směrem než myšlenka současných peněz, jejichž počet neustále roste. Bitcoinů nebude na světě nikdy více než 21 milionů. Právě díky jasnému naprogramování inflační politiky cena této kryptoměny v čase roste.

„Tvůrci bitcoinu chtěli systém, kde nebude možné tisknout peníze komukoli, kdo se namane – vládě, bance či úředníkovi. Proto vytvořili bitcoin, kde nelze s měnou manipulovat,“ uzavřel Kovanda.

Ten často kritizuje i fakt, že některé země přešly na hybridní formu kapitalismu, kdy vlády místo toho, aby nechaly neúspěšnou společnost zkrachovat, ji raději zalepí kapitálem. Což je viditelné například na kauze čínské firmy Evergrande.

V prvním díle pořadu Krypto Magazín promluvil taktéž investor Jaroslav Brychta o tom, proč je bitcoin tolik populární.

Tagy:
peníze časopis Lehman Brothers Lukáš Kovanda banky finanční krize Bitcoin peníze kryptoměna USA vznik Jaroslav Brychta Krypto Magazín Evergrande Group