Zajímáme se jen o Ukrajinu, co jiné války? Rasistické, říká fotbalista Bellerín

Héctora Bellerína si dobře pamatují fanoušci londýnského Arsenalu. Nyní fotbalista hájí barvy Realu Betis ve Španělsku, odkud sleduje válku na Ukrajině. A kroutí hlavou nad tím, jak svět útok ruské armády a osudy trpících lidí abnormálně řeší, když jiné konflikty vytrvale přehlíží. Označil to za „rasistický“ přístup.

Rusko 24. února zaútočilo na Ukrajinu a válka se od té chvíle řeší na celém světě prakticky nepřežitě, v Evropě nejvíce. Stala se tématem pro nezávazné konverzace mezi přáteli, politici jednají o tom, jaké sankce ještě na největší stát světa uvalit, obyčejní lidé posílají do bombardované země peníze, nabízí prchajícím Ukrajincům dočasný přístřešek.

To Héctorovi Bellerínovi přijde podivné. Respektive tsunami pomoci a zájmu nepovažuje za patřičnou v kontextu toho, jak se svět (ne)zajímá o jiné válečné konflikty na územích, které se nenachází v záři reflektorů. Španěl aktuálně působící v rodné zemi – konkrétně v sevillském Betisu – rád jde proti proudu, což dlouhodobě dokazuje především vizáží, ale také stylem oblékání. Teď prokázal i odlišnost názorovou.

Pro další konflikty nemáme dostatek empatie

Svůj pohled na ukrajinsko-ruskou válku rozebral na sociálních sítích, prezentoval ho také ve videorozhovoru pro španělskou platformu La Media Inglesa. „Je celkem těžké sledovat, že se o tuto válku zajímáme více než o ostatní. Nevím, jestli je to tím, že jsou nám Ukrajinci blíže, případně tím, že nás konflikt může přímo ovlivnit jak ekonomicky, tak z hlediska uprchlíků.“

Aby obránce – který s fotbalem začínal v Barceloně, ale největší část kariéry zatím strávil v londýnském Arsenalu – podpořil své tvrzení, zmínil konflikty, o které se veřejnost zajímá okrajově. „Palestinská válka se zamlčuje, nikdo o ní nemluví. Jemen, Irák... To, že Rusko nemůže hrát na mistrovství světa, je něco, čemu jiné země čelily mnoho let,“ podotkl 27letý hráč.

„Je rasistické zavírat oči před jinými konflikty a zaujmout takovýto postoj. Odráží to nedostatek empatie k mnoha ztraceným životům v dalších konfliktech. Upřednostňujeme ty, které jsou blízko nás.“

Bellerín dal na Twitteru jasně najevo, že mu osud Ukrajiny není lhostejný. Napsal slova jako „horor“ a „utrpení“. Ale hned za ně hned dodal názor, který představil už ve španělském médiu. K tomu ještě přiložil mapku světa, skrze níž upozorňoval, které další země sužují krvavé boje.

Tagy: