Bič na Babiše či Okamuru? Koalice má plán, jak utnout nekonečné projevy ve Sněmovně

Andrej Babiš patří k hlasitým odpůrcům korespondenční volby.

Andrej Babiš žádal materiály o Janu Lipavském

Pětikoalice chce v následujících dnech předložit návrh na změnu jednacího řádu Sněmovny, o kterém se už dlouho mluví. Změny by měly zamezit nekonečným projevům a paralyzování dolní parlamentní komory. Zástupci opozice však mluví o tom, že vláda má tendenci umlčovat své protivníky.

O zefektivnění chodu Sněmovny se debatuje v podstatě každé volební období. Změnit jednací řád se ale doposud nepovedlo. Vládní strany o něm už dlouho mluví a teď přicházejí s konkrétním návrhem a chtějí přimět opozici, aby s nimi o změnách jednala.

„Z jednání Sněmovny se stává absurdní divadlo. Potřebujeme to dostat do civilizovanější podoby, abychom se za to nemuseli stydět,“ vysvětluje pro CNN Prima NEWS šéf pirátských poslanců Jakub Michálek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Spaní ve spacáku, hodiny řečnění i obstrukce za miliony. Takový byl rok 2023 ve Sněmovně

Michálek chce téma otevřít na neformálním obědě, který se uskuteční ve středu a sejde se na něm grémium Sněmovny, které je složené z vedení dolní parlamentní komory a předsedů všech klubů. U jednoho stolu zasednou jak zástupci koalice, tak zástupci hnutí ANO a SPD.

Co konkrétně by se mohlo změnit? Například používání faktických poznámek. Klasická diskuze ve Sněmovně probíhá tak, že poslanci se přihlásí do debaty a přednášejí své názory a argumenty. Časově nejsou nijak omezeni. Potom jsou tu ale faktické poznámky, díky kterým vlastně může poslanec předběhnout přihlášené řečníky a během dvou minut na něco reagovat.

Díky faktickým poznámkám třeba poslanci mohou upozornit na chybu v projevu, mnohem častěji se ale skrz ně hádají. „Stal se z toho nekonečný kolotoč, že někdo vystoupí v diskuzi a k tomu se přihlásí dvacet, někdy i třicet poslanců s faktickými poznámkami. Takže řádně přihlášený člověk neví, kdy se dostane ke slovu,“ říká Michálek. Nově by tak podle návrhu na změnu jednacího řádu měl mít každý poslanec možnost jedné faktické poznámky. Řečník, k němuž by faktická poznámka směřovala, by mohl reagovat.

ČTĚTE TAKÉ: Hádka a „brek“ ve Sněmovně: Babiš ostře kritizoval Výborného. Ministr mu nabídl kapesník

Omezení na 30 minut

Další „novinka“ by měla dopomoci k tomu, aby se nemohl zablokovat celý jednací den. Po zahájení schůze vždy poslanci schvalují program, který předem dohodne grémium Sněmovny. Často se však stává, že opoziční poslanci vystupují s návrhy na změnu programu schůze a mohou tak mluvit hodiny, aniž by se vůbec otevřela rozprava.

„Dnes je to tak, že když každý poslanec ANO vystoupí s pětiminutovým projevem při schvalování programu schůze, tak to máte 7 hodin, které jsou schopny vyblokovat celý jednací den. Program by se měl dohodnout na grémiu a potom každý poslanec by měl mít velmi omezené možnosti, za jakých tam vystupovat,“ popisuje pro CNN Prima NEWS Michálek.

Největší omezení by mělo platit pro řečníky s přednostními právy – což jsou například předsedové stran nebo poslaneckých klubů. „Měl by se stanovit limit, že poslanec s přednostním právem může vystoupit během schvalování programu na 30 minut a během rozpravy na 60 minut. Cílem toho je, abychom zabránili situaci, že někdo řeční třeba pět, šest hodin, aby se nestihlo hlasovat o prodloužení jednání po 19. hodině,“ vysvětluje Michálek.

Takové opatření by cílilo zejména na šéfa ANO a expremiéra Andreje Babiše či na předsedu hnutí SPD Tomia Okamuru. Oba v tomto volebním období Sněmovnu zablokovali několikahodinovými projevy.

Havlíček: Chtějí nás umlčet

Místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO) však takové změny jednacího řádu odmítá a označuje je za snahu koalice umlčet opozici. „Ta tendence umlčovat tady je, to vidíme. My jinou možnost, než upozorňovat na nesmysly ve Sněmovně, nemáme. Jsme důslední, jsme tvrdí. Ale oni dokázali EET obstruovat jeden a půl roku. Když my obstruujeme několik dní, tak tady pomalu létají židle. Patří to k tomu. Využíváme Sněmovnu, jak to jen jde, abychom se vymezili vůči tomu, co vláda dělá,“ popisuje pro CNN Prima NEWS Havlíček.

Koalice by podle něj změnu jednacího řádu prosazovat neměla. „Jsem zastánce toho nechat to stejné. Ať jsou tam my, nebo oni. Také jsme nadávali, že nás opozice brzdí, když nám měsíce a měsíce obstruovali zákony. Ale vždy jsem byl zastáncem toho, aby se to neměnilo. Teď toho třeba dokážeme využít my, ale za dva roky bude současná koalice ráda, že to takhle bude nastavené. Taky jim to potom asi měnit nebudeme,“ míní Havlíček.

Do pětikoalice si rýpnul se slovy, že by vláda měla být ráda za to, že opoziční poslanci dlouho mluví. Podle Havlíčka nemá totiž kabinet připravené zákony a Sněmovna by neměla o čem jednat.

Rokování v dolní komoře upravuje zákon o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Pokud bude chtít pětikoalice změny opravdu dotáhnout, bude muset novelu předložit co nejdříve, aby se do konce volebního období vůbec stihla schválit.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Sněmovní volby by podle průzkumu vyhrálo hnutí ANO

Tagy: