Bitva o nukleární Svatý grál vrcholí: K energii snů má blíže Čína. Hraje nečistě, zuří USA

Trvalé získání přebytečné energie z jaderné fúze je jednou z největších vědeckých výzev, o kterou se snaží hned několik států po celém světě. K potenciálnímu zdroji nekonečné energie mají nejblíže USA a Čína. Podle CNN se Pekingu momentálně daří investovat do výzkumu mnohem více peněz, což se odráží v tom, že američtí vědci začínají ztrácet dech.

USA a Čína jsou rivalové nejen na geopolitické šachovnici, ale i na poli vědeckých experimentů. Obě země nadále pronásledují sen, že se lidstvu jednou podaří zkrotit proces jaderné fúze a zpřístupnit tak nekonečný zdroj ekologické energie. Obecně se má za to, že stát, který toho dosáhne jako první, získá gigantickou vědeckou a především ekonomickou výhodu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vědci objevili novou vegetariánskou „piraňu“. Dostala jméno po záporákovi z Pána prstenů

Po dlouhou dobu byl tento závod dost jednostranný. USA začaly koketovat s jadernou fúzí krátce po konci druhé světové války a v experimentech byly dlouho nejdál. K nukleární fúzi dochází zpravidla ve specializovaném zařízení tokamak, i ty ale stárnou. Některé tokamaky v USA jsou dekády v provozu a jejich stáří vědce limituje. Dokonce se často musí spoléhat na zařízení Britů nebo Japonců.

Americká CNN informovala, že Washington do experimentů s jadernou fúzí nalije každý rok asi 800 milionů dolarů (18 miliard korun). Jenže hlavní konkurent USA v tomto závodu – Čína – teď možná v sektoru investuje až dvakrát více. Od roku 2015 Peking eviduje nárůst fúzních patentů a už jich má více než Washington.

Přesto to byli Američané, kterým se v roce 2022 poprvé podařilo provést jadernou fúzi s přebytkem energie.

Čínské peníze vyhrávají

Příliv nových peněz do sledovaného vědeckého oboru je v Číně hodně vidět především na stavbě nových specializovaných center. U města Che-fej roste supermoderní fúzní výzkumní centrum CRAFT.

„Nic takového u nás nemáme. Laboratoř fyziky plazmatu v Princetonu modernizuje svůj tokamak už deset let. Druhý provozovaný tokamak ve Spojených státech, DIII-D, je 30 let starý stroj. V amerických národních laboratořích není žádné moderní fúzní zařízení,“ postěžoval si Andrew Holland, generální ředitel asociace Fusion Industry Association se sídlem ve Washingtonu.

Nevraživost mezi americkými a čínskými vědci prohlubuje i podezření, že Čína zkopírovala plány západních tokamaků. V americkém průmyslu roste znepokojení nad tím, že Čína poráží Ameriku v její vlastní hře. Některé tokamaky nové generace, které Čína postavila nebo plánuje postavit, jsou v podstatě „kopiemi“ amerických návrhů a používají komponenty, které se podobají těm vyrobeným v Americe.

„Oni se rychle učí a pak převezmou vedení tím, že ovládnou dodavatelský řetězec. Jsme si toho vědomi a chceme zajistit, aby to takhle dál nešlo,“ řekl Holland. Podle něj to není poprvé, co Američané rozběhli technologii, kterou pak Číňané ovládli. Stejné to prý bylo se solárními panely.

Čínský provládní list The Global Times už v minulosti informoval, že země chce využít energii z jaderné fúze zhruba do 30 let.

Jak funguje jaderná fúze?

Jaderná fúze má mezi vědci mytické postavení. Někteří ji nazývají „Svatým grálem“, jiní se spokojí s faktickým výkladem o nekonečném a stoprocentně ekologickém zdroji energie. Tato reakce – jak je patrné z názvu – souvisí s nukleární energií. Zatímco v jaderných elektrárnách dochází k procesu jaderného štěpení (při kterém se jádra atomů rozbíjejí), v případě jaderné fúze se atomová jádra slučují.

Vědci tento proces moc dobře znají, protože termojaderná fúze je zdrojem energie Slunce. Odborníci se proto snaží nákladný a složitý proces na Zemi zreplikovat a získat přebytečnou energii. Bez kladné bilance by pochopitelně jaderná fúze neměla pro lidstvo smysl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Na Zemi to vře. Evropa zažila nejteplejší léto v historii měření, odborníci bijí na poplach

Tagy: