Vadí jim Blažek, Stanjura i šílený nápad s hypotékami. Chystají Piráti odchod z vlády?

Ač jsou Piráti součástí pětikoalice, nešetří kritikou mnohých vládních návrhů a ministrů z jiných stran. Občas tak působí jako jakási „opozice v koalici“. Podle svého šéfa, ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše, se z kabinetu odcházet nechystají. Přesto se dají očekávat další rebelie. Co jim nejvíc vadí a může nastat situace, kdy Pirátům anebo zbytku vlády dojde trpělivost?

Piráti jsou v těžké pozici. Na jednu stranu chtějí být ve vládě, na druhou stranu je pro ně těžké „skousnout“, kdo všechno v kabinetu sedí. Jít do opozice, těžko by voličům vysvětlovali, že se vzdali šance prosazovat svůj program na vládní úrovni. A sedět v lavicích po boku SPD a hnutí ANO už vůbec nechtějí.

Blažek podle usnesení Pirátů ohrožuje důvěru ve spravedlnost, více v reportáži:

Zároveň si však uvědomují, že před sněmovními volbami za dva roky budou muset nalákat voliče, kteří jim při posledních volbách přeběhli ke koalici Spolu nebo kroužkovali Starosty. Piráti se proto snaží vůči ostatním vládním stranám alespoň vymezit a čím dál více mají pověst rebelující partaje.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bartoš: Rodičovskou musíme valorizovat. Podnikatelům bych zatrhl kupovat na firmu Ferrari

Nejhlasitější jsou Piráti v kritizování ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS). V červnu odhlasovali, že „setrvání Blažka ve funkci ministra spravedlnosti ohrožuje důvěru ve spravedlnost a právní stát České republiky i plnění cílů programového prohlášení vlády ČR“. Bartoš se koncem června s Blažkem sešel a dal mu pět podmínek, které má ministr spravedlnosti splnit. Má například odpovědět na výhrady protikorupčních organizací a svou reakci zveřejnit.

Kritika zaznívá i k dalšímu ministrovi ODS – šéfovi státní kasy Zbyňku Stanjurovi. Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová v rozhovoru pro Novinky označila Stanjuru za „méně kompetentního“ ministra. Podle Gregorové je otázka, zda má takový politik v těchto turbulentních dobách zůstávat ve své pozici.

Piráti mluví o šikanózních podmínkách

Personálie ve vládě nejsou tím jediným, co Pirátům vadí. Nedávno se pustili do pravidel, která chystá resort financí ohledně dřívějšího splacení hypoték. Piráti dokonce označili ministerský návrh za „šílený“. „Jako jediní jsme na vládě hlasovali proti šílenému nápadu připravit občany o další desetitisíce korun a darovat tyto peníze bankám. Ministerstvo financí chce totiž zavést pokutu dvě procenta z nesplacené hypotéky,“ uvedli Piráti.

Podle nich by to znamenalo, že lidé, kteří si pořídili hypotéku s vysokými úroky, přijdou o možnost ji předčasně splatit či přejít k levnější konkurenci a využít tak nižší úrok. „To by bylo další ranou pro dostupnost bydlení v Česku. Piráti stojí na straně lidí a na zavedení obdobných pokut nepřistoupíme. Náš nesouhlas jsme písemně sdělili ministerstvu financí a budeme jednat i s ostatními stranami o vypuštění této šikanózní podmínky,“ napsali Piráti na Facebooku. Příspěvek sdílel i Bartoš.

Výhrady mají také ke konsolidačnímu balíčku, který má tento týden začít projednávat Sněmovna. Šéf pirátských poslanců Jakub Michálek už dříve v rozhovoru pro CNN Prima NEWS uvedl, že jeho kolegové mají výhrady k nulové spotřební dani na tiché víno. Chtějí také snížit DPH na balenou vodu anebo menstruační pomůcky.

Bartoš: Jednáme férově, závazky voličů bereme vážně

Nadšení nejsou Piráti ani z domluvy na zvýšení rodičovského příspěvku. Vadí jim, že se má vyplácet jen rodičům, jejichž děti se narodí až po 1. lednu 2024. Bartošova strana usiluje nejen o zvýšení, ale také o valorizaci „rodičáku“. „Za Piráty prosazujeme zlepšení podpory rodin dlouhodobě a navrhovali jsme i poměrnou kompenzaci pro děti narozené loni a letos, vláda však návrh nepřijala,“ konstatovali Piráti.

Všechna zmínění kritika je podle Bartoše opodstatněná a neznamená, že by si Piráti chystali prostor pro odchod z vlády. „Na vhodnost úprav některých částí konsolidačního balíčku či nastavení hypoték upozorňují i zástupci dalších vládních stran. Jde o standardní a žádoucí proces,“ sdělil CNN Prima NEWS Bartoš.

„Co se týká Pirátů – jednáme férově, konzistentně a zastáváme stále stejné hodnoty. To jsme občanům slíbili a to plníme, neboť naše předvolební závazky voličům bereme velmi vážně. Pokud vnímáme, že některé kroky mohou narušovat důvěru občanů či nepřispívají k rozvoji naší země, tak na to upozorníme a snažíme se vždy předložit konstruktivně jiné řešení. To jsme dělali vždy a budeme to dělat i nadále,“ dodal Bartoš.

Ani na kritice ministrů z jiných partají nevidí nic špatného. „Naše strana funguje zcela demokraticky, naši političtí reprezentanti tak mají samozřejmě právo vyjádřit svůj názor a zároveň nesou odpovědnost za to, aby byl pro veřejnost srozumitelný a dokázali ho obhájit,“ dodal Bartoš.

Neschválíte legalizaci konopí? Odejdeme, hrozí Pirátka

Dalším „neuralgickým bodem“ vlády z pohledu Pirátů je otázka legalizace konopí. Již zmíněná europoslankyně Gregorová dokonce v rozhovoru pro Deník N pohrozila, že pokud nový lidovecký ministr zemědělství Marek Výborný návrh odmítne, měla by její strana zvážit své setrvání ve vládě. Výborný mj. při své nominaci řekl, že by legalizace zatížila státní rozpočet.

Piráti patří mezi nejkritičtější stranu koalice už od samotného sestavení vlády. Ostrými výroky nešetřili vůči hnutí STAN, které na jaře loňského roku stíhala jedna kauza za druhou. Vloni v zimě se vymezili proti tomu, aby někdejší šéf TOP 09 Miroslav Kalousek seděl ve vedení VZP. Vláda tehdy i přes to nominaci schválila.

Ve Sněmovně mají Piráti čtyři poslance a vláda Petra Fialy (ODS) by měla většinu i bez nich. Fiala však hned po volbách při sestavování kabinetu řekl, že o Piráty stojí. Zjevné je, že pirátským ministrům a poslancům se z kabinetu odcházet nechce. Jiné je to u europoslanců a v případě členské základny vůbec. Ta je podle stanov zvyklá rozhodovat o zásadních i méně významných otázkách ve vnitrostranických referendech.

Jak se budou blížit evropské (červen 2024) a zejména sněmovní (podzim 2025) volby, dá se očekávat vzrůstající tlak na podstatně větší a viditelnější prosazování pirátského programu. Což se asi nebude líbit zbývajícím koaličním stranám. Kromě toho kvůli řadě nepopulárních kroků preference de facto všech vládních stran klesají. Nabízí se tak řešení – pod dobře zvolenou záminkou – od kabinetu se v pravý čas odstřihnout. Přes současná ujištění předsedy Bartoše tedy úvahy o odchodu Pirátů z vlády do budoucna úplně vyloučit nelze.

Piráti mají výhrady i ke konsolidačnímu balíčku. Jak se změny dotknou lidí? Sledujte video.

Tagy:
ODS Ivan Bartoš Česká pirátská strana koalice Zbyněk Stanjura vláda hypoteční úvěr Česko Pavel Blažek Ministerstvo financí České republiky