Veselý: Bojím se obrovské migrační vlny z Afghánistánu. Je to otázka dnů nebo týdnů

Z Afghánistánu čekám obrovskou migrační vlnu. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl poslanec a šéf sněmovního zahraničního výboru Ondřej Veselý (ČSSD). Evropská unie a USA by podle Veselého měly podniknout preventivní opatření, aby se obrovská uprchlická vlna nezvedla. Podle Veselého hrozí, že by se do Evropy mohli dostat i bojovníci Tálibánu.

Co pro Českou republiku znamená situace v Afghánistánu? Můžeme čekat nějakou další uprchlickou vlnu?
Uprchlické vlny se obávám. A to fest. Určitě přijde a bohužel si myslím, že bude korespondovat s českými sněmovními volbami, což nahraje protiimigračním stranám, zejména SPD. Afghánci se zvedají. Pokud je nezachytí Pákistán, což se zatím neděje, tak zamíří na Západ.

Afghánci ale asi primárně nebudou chtít do České republiky, že?
Neříkám, že budou chtít sem. Ale budou tlouct na hranice Evropské unie a to úplně stačí. Začne se debatovat o tom, co s nimi dělat, jak je přerozdělovat. Bude to obrovské téma a tlak na jižanské státy.

Kolik migrantů z Afghánistánu může podle vás řádově prchnout?
Ti, co v minulosti utekli, se už počítají na tisíce. Kolik se jich vydá na Západ, nedokážu odhadnout. Ale trochu se bojím, že to bude většina. Nejsem člověk, který by lacině nadával na Ameriku, ale tohle se jim fakt nepovedlo. Podle mě se ta vlna dá do pohybu a bude to otázka dnů nebo týdnů.

Byl byste pro to, abychom nějaké uprchlíky z Afghánistánu přijali?
Chápu, že nechtějí žít v teroru v Afghánistánu. K ženám se Tálibán chová šíleně. První znak toho, že Tálibán převzal moc, je, že z ulic zmizely ženy. Problém je, že Afghánci nám nejsou kulturně ani trošku blízcí. Jsem zásadně pro to, abychom chránili evropské hranice. Budeme se muset domluvit, kde se budou Afghánci zachycovat, a jak je budeme separovat.

Samozřejmě budou státy, které jsou ochotnější je přijmout. Ale je jasné, že ve velkých uprchlických vlnách mohou být i bojovníci Tálibánu. A ti sem budou vysíláni pro to, by zakládali buňky na území jednotlivých členských států Evropské unie. Česká republika nebude primárním cílem, ale Německo, Francie, severské země, Benelux. Tam budou chtít působit.

Až se zvedne velká vlna migrace, Tálibové se do ní zamíchají.

Někteří odborníci ale naopak říkají, že se nemusíme bát nějakého velkého přílivu migrace nebo lidí, kteří by páchali teroristické útoky. Myslí si to třeba expert na Blízký východ Břetislav Tureček, který řekl, že Tálibán v Evropě nikdy neútočil.
Pokud někdo říká, že k velké uprchlické vlně nedojde, tak to je velký optimismus. Také bych si to přál, ale nevěřím tomu. Jsem přesvědčený o opaku. Až se zvedne velká vlna migrace, Tálibové se do ní zamíchají. Česká republika nebude cílová země, ale pořád jsme součástí EU a budeme to muset řešit.

Neměla by to Evropská unie řešit už teď, aby nezaspala?
EU by to měla řešit hlavně s USA, které všechno spískaly – na začátku i na konci. Musejí se udělat preventivní opatření, aby k velké migrační vlně nedošlo. Musí se začít jednat s Pákistánem, Uzbekistánem nebo Tádžikistánem a zkusit se s nimi domluvit, za jakých podmínek by byli Afghánce schopni přijmout a pomoct jim, aby žili v důstojných podmínkách. Jinak se dá do pohybu obrovská uprchlická vlna s vysokým bezpečnostním rizikem. Zamíchají se do ní i lidé, kteří nechtějí utíkat, ale chtějí páchat teroristickou činnost. Nebo pro ni připravit podhoubí.

Tagy: