Británie očkuje na COVID-19. Lidé dostanou průkaz, s propagací pomůže královna

Očkovací průkaz na COVID-19 ve Velké Británii

Británie spouští očkování na COVID-19

Vakcína proti COVID-19 z dílny společností Pfizer a BioNtech získala před týdnem potřebnou certifikaci a od úterý ji ve Velké Británii jako první budou dostávat zdravotníci, zaměstnanci pečovatelských ústavů a lidé nad osmdesát let. Premiér Boris Johnson označil akci za největší civilní logistickou operaci britských dějin. Očkovaní dostanou průkaz, který mají nosit neustále u sebe.

Očkovat se bude v padesátce vybraných nemocnic. Popularizaci vakcíny má pomoci královská rodina v čele s královnou Alžbětou II.

Očkovaní obdrží modrý průkaz velikosti kreditní karty se jménem, typem vakcíny, číslem šarže, datem podání a datem dalšího očkování. Tučně je vyznačeno upozornění, že by lidé kartičku měli mít vždy u sebe. Podrobnosti a osobní údaje pacienta budou po očkování zaregistrovány v databázi britského zdravotního systému.

Obavy ze zneužití a padělání

Kritici se obávají, že časem mohou například majitelé restaurací vyžadovat před vstupem přeložení tohoto očkovacího průkazu. Premiér Boris Johnson však takovou praxi rázně popřel. Vzhledem k papírovému provedení, bez jakýchkoliv bezpečnostních prvků, panují i obavy z  padělání.

„Je to tak vzrušující. Je to unikátní příležitost pro Národní zdravotnický systém (NHS), který plánuje uskutečnit největší očkovací program v naší historii,“ uvedla hlavní farmaceutka nemocnice v Croydonu Louise Coughlanová.

Podle národního průzkumu se v Británii prý chce nechat očkovat až 75 procent lidí, mezi seniory dokonce 90 procent lidí. Do konce roku mají Britové v plánu naočkovat až čtyři miliony lidí.

S vakcinací pomáhá v Británii armáda

Do vakcinace je podle reportérky zahraniční redakce CNN Prima NEWS Michaely Bergerové zapojena i armáda. „Hlavně z toho důvodu, že největší výzva spojená s touto vakcínou je logistika. A to hlavně z důvodu skladování a distribuce,“ uvedla Bergerová v pořadu Nový den.

„Vakcína Pfizeru se musí skladovat v opravdu nízkých teplotách –⁠ až minus 70 stupňů Celsia a musí být převážena ve speciálních mrazácích,“ upřesnila.

Reportérka zmínila, že si Velká Británie objednala celkem čtyřicet milionů dávek. To znamená, že by měly stačit pro naočkování dvaceti milionů lidí ve Velké Británii, což by měla být zhruba třetina populace.

Očkování na ostrovech údajně nemá být zatím povinné. A navzdory údajnému zájmu Britů by měla vakcínu zpopularizovat i britská královna Alžběta II s královskou rodinou. Mělo by se podle redaktorky docílit toho, „aby se lidé nechali naočkovat po jejich vzoru“.

Tagy: