Burza v Izraeli opět stoupá, uvedl Kovanda. Ekonom popsal dopady války na cenu zlata

Lukáš Kovanda

Po útoku ze 7. října došlo k výraznému propadu akcií na izraelské burze, nyní se již vzmáhá, uvedl v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda. Za odraz ode dna podle něj může fakt, že Izrael nebyl vtažen do krvavějšího střetu s teroristickou organizací Hamás. Přesto v zemi podle odborníka panuje ekonomický lockdown. Kovanda popsal i dopady válečného konfliktu na cenu zlata či pohonných hmot. Hostem pořadu byl také ekonom a profesor psychologie Daniel Ariely.

Podle Kovandy došlo k citelnému propadu akciových kurzů na izraelské burze ihned poté, co 7. října zaútočili radikálové z Hamásu. „Nyní ale opět vidíme znatelné vzepětí. Dno, kterého tehdy burza dosáhla, má nyní již za sebou. Souvisí to rovněž i s tím, že v prvních dnech po útoku extremistů nebyl Izrael vtáhnut do závažnějšího konfliktu, kdy se očekávala razantnější odpověď,“ ozřejmil odborník.

K TÉMATU: PŘEHLEDNĚ: O kolik zdraží energie? Vypočítejte si novou výši svých záloh

Izraelská ekonomika podle experta prochází formou lockdownu. „Rozhodně nejede naplno. Vznikají problémy v zemědělství, odkud odešlo mnoho thajských pracovníků, kteří tvořili podstatnou část zaměstnanecké páteře. Lidé zůstávají doma a nejsou činní, mnoho mužů bylo mobilizováno,“ popsal hospodářskou situaci v zemi zmítané válkou.

Taková situace prý povede ke snížení zahraničních investic. Ariely zmínil i vlivy, které nepřímo působí na ekonomiku země. „Je velice obtížné vést za takových podmínek běžný život. Přímé efekty jako ztrátu investic či mobilizaci je sice snadné kvantifikovat, ale nepřímé dopady hrají rovněž roli. To, co se děje s lidskou psychikou, ovlivňuje také ekonomickou produktivitu a spotřebu. A nyní je rozpoložení obyvatel Izraele výrazně zasažené,“ vysvětlil profesor psychologie.

Dopady ozbrojeného konfliktu v rámci trhu jsou podle Kovandy patrné zvlášť na cenách zlata. „Cena vyskočila jen pár dní po útoku až nad 46 tisíc korun za unci. Zlato se tedy ocitlo na svém historickém maximu. K podobné změně dojde vždy, když hrozí nějaké konflikty či tragédie. Ve vyhroceném geopolitickém napětí narůstá vzácný kov výrazně na ceně,“ uvedl ekonom v pořadu Svět financí s Trinity bank.

Situací na Blízkém východě však prý nebyl nijak výrazně ovlivněn trh s pohonnými hmotami. Podle Kovandy si řidiči připláceli pouze haléře, a to jen několik dní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Izrael dělá katastrofální chybu. Civilisty může chránit víc, říká bývalý člen IDF

Tagy: