Čechy neobsluhujeme, hlásá polský hospodský. Spor o důl Turów se přesouvá mezi občany

Hnědouhelný důl a elektrárna Turów

Česko-polské vztahy jsou kvůli sporu o důl Turów na bodu mrazu

Polsko-české vztahy jsou více než napjaté. Vypovídá o tom nejen dění na politické scéně, ale i přístup Poláků. Před vchodem do jedné z polských hospod najdou zákazníci například kontroverzní plakát s nápisem „Čechy neobsluhujeme“. Vyobrazen je na něm český Krteček s lopatou v ruce a na pozadí je těžařský stroj.

Majitel hospody Alaska v Bogatynii, který je zároveň řidičem v dole Turów, zájem obsluhovat české hosty zkrátka nemá. A vymezit se rozhodnutí Evropské unie, která Polsku za pokračování provozu nařídila pokuty, chce i jinak. Společně s kolegy odboráři z dolů oznámili, že připravují cestu do Lucemburska, kde hodlají protestovat před sídlem Soudního dvora Evropské unie, informují polské weby.

Starosta města Bogatynie Wojciech Dobrołowicz se tak nejspíš oprávněně obává, že se situace ještě více vyostří, a to nejen v mezinárodním měřítku, ale především v místní komunitě. Dobrołowicz totiž připomíná, že pro tisíce obyvatel znamená zastavení těžby ztrátu zaměstnání. Obyvatelé Bogatynie proto zkrátka přistupují ke svým českým sousedům s odstupem.

„Češi hráli špinavou hru. Podvedli nás. Rozhodli se, že mohou dělat cokoli, že jsme v situaci, kdy máme zbraň u hlavy. Chybu neudělal polský premiér ale Češi nám dali podpásovku,“ zní z Polska.

A výjimkou není ani politický rybníček. Podle polských médií zrušil tamní premiér čtvrteční cestu do Budapešti, aby se údajně vyhnul českému protějšku, Andreji Babišovi. Polsko navíc kvůli Turówu zvažuje přerušit spolupráci ve Visegrádské čtyřce. Spekulace o tom, že se polský předseda vlády Mateusz Morawiecki nechce potkat s Babišem, zatím nikdo z polské vlády nepotvrdil, ale také nevyvrátil.

Titulky polských novin se však shodují. „Morawiecki nejede do Budapešti. Důvod? Bude tam Babiš,“ nebo „Češi nás podvedli.“ Vztahy obou zemí jsou nejhorší od roku 1918, kdy spolu vedli spor o město Těšín. „Je to velmi silný vzkaz pro Česko. Kdybych to měl k něčemu přirovnat tak se teď Poláci stáhli do krytu a budou opětovat palbu,“ zhodnotil polský novinář Jakub Lupoměský.

Soudní dvůr Evropské unie potrestal Polsko pokutou půl milionu eur denně za neuposlechnutí příkazu okamžitě přerušit těžbu v dole Turów. Zatím se totiž těží dál. Rozhodnutí souvisí s českou žalobou proti Polsku, těžba má totiž negativní dopady na životní prostředí v některých českých obcích.

Česko se opakovaně snažilo s Polskem v posledních letech dohodnout např. na finančních kompenzacích za negativní vliv těžby na život za blízkými hranicemi. Polská vláda však na žádný kompromis nepřistoupila, proto Česko nakonec svého souseda zažalovalo.

Tagy:
Polsko pokuta vztahy Andrej Babiš těžba Turów Evropská unie důl Krteček Mateusz Morawiecki Česko Bogatyně Soudní dvůr Evropské unie Wojciech Dobrołowicz Důl Turów Bogatynia O krtkovi