Ikonická firma vyrábějící stavebnice se stala v Česku zaměstnavatelem roku. Co rozhodlo?

Cenu pro nejlepšího zaměstnavatele v Česku si odnesla společnost Lego. Navázala tak na svůj triumf z minulého roku. Ocenění se udělovalo na základě průzkumu mezi českými zaměstnanci, který provedla personální agentura Randstad. Ta se v anketě zaměřovala také na to, co pracovníci od svých zaměstnavatelů očekávají, proč lidé mění práci či jaké jsou jejich priority při hledání nové.

Nejlepším zaměstnavatelem v České republice je podle průzkumu, stejně jako minulý rok, společnost Lego. Na druhém místě se umístil internetový portál Seznam.cz, bronzovou příčku si vysloužila síť poradenských firem KPMG. Společnosti, které obsadily přední příčky, jsou podle agentury mezi potenciálními zaměstnanci ceněny pro své finanční zdraví a dobrou reputaci.

ČTĚTE TAKÉ: Řecko jde proti proudu, bude mít šestidenní pracovní týden. Kterým směrem míří Česko a EU?

„Bez ohledu na to, jestli vyhráváme, nebo nevyhráváme ceny, snažíme se k našim zaměstnancům a kolegům přistupovat vždy stejně, a to s největší péčí. Právě oni jsou ve středu všeho, co děláme, a o co se snažíme, protože si uvědomujeme, že právě oni vytvářejí hodnotu, obraz a úspěch naší společnosti,“ řekl CNN Prima NEWS ředitel HR společnosti Lego Petr Horský.

Horský ocenění převzal z rukou ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL). „Velmi si vážím toho, že jsou v České republice zaměstnavatelé, kteří dávají lidem práci, vytvářejí skvělé hodnoty a posouvají naši zemi a společnost kupředu,“ uvedl lidovecký ministr.

Důvody ke změně práce? Hlavně nízká mzda

Z výsledků průzkumu vyplývá, že nejdůležitějším faktorem při výběru zaměstnavatele je nabídka atraktivního platu a benefitů. Stejně tomu bylo také v posledních třech letech. Potenciální zaměstnance zajímá také finanční zdraví společnosti, příjemná pracovní atmosféra, jistota zaměstnání a dobrá rovnováha mezi pracovním a osobním životem.

Profil současného zaměstnavatele v Česku se podle ankety do značné míry shoduje s profilem ideálního zaměstnavatele. Z odpovědí dotazovaných vyplývá, že prostor pro zlepšení je zejména v oblasti rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem. Oproti předchozím letům zaměstnanci kladou menší důraz na lokalitu zaměstnavatele. Podle výzkumníků to ukazuje na to, že lidé považují výhodnou polohu pracoviště za samozřejmost.

„Více než kdy jindy je dnes nutné zajistit, aby pracovní prostředí bylo skutečně inkluzivní a otevřené pro všechny. Různorodost týmu a inkluzivní kultura vedou ke zvýšení kreativity, inovativnosti a týmové soudržnosti,“ uvedl generální ředitel české pobočky Randstad Martin Jánský. Poukázal přitom na nová data z průzkumu, ze kterých vyplývá, že až pětina zaměstnanců se cítí být příslušníky některé z menšin.

Zaměstnanci se v tuzemsku podle společnosti v poslední době chovají stabilně a nejčastěji mění zaměstnání kvůli nízké kompenzaci rostoucích životních nákladů, jiné neodolatelné nabídce a zlepšení rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem. Firmy by se tedy podle průzkumu měly zaměřit zejména na odměňování zaměstnanců.

Průzkum probíhal celosvětově a účastnilo se ho přes 170 tisíc respondentů. V České republice společnost získala data od téměř pěti tisíc lidí. Výsledky podle ní ukazují na úroveň atraktivity u největších zaměstnavatelů na trhu.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Hledáte brigádu? Měli byste si pospíšit, zájem je velký a volné pozice rychle mizí

Tagy: