Černochová: Se Zemanem jsme řešili vojenskou strategii. Mladí musí zvládat krizové situace

Rozhovor s ministryní Černochovou

Vláda se nepřipravuje jen na války minulého století, mezi výzbroj zařadíme i drony, slíbila ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Inovaci i další vojenskou strategii už probrala s prezidentem Milošem Zemanem. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS také dodala, že by se mladá generace měla připravovat i na kritické situace. Reagovala tak na diskuzi, zda znovu ve školách zařadit do osnov brannou výchovu.

„Pan prezident vyjádřil poděkování za to, že Česká republika a vláda Patra Fialy (ODS) poskytuje pomoc Ukrajině. Diskutovali jsme vojenskou strategii, byl to velmi zajímavý rozhovor,“ popsala Černochová středeční setkání v Lánech s tím, že prezident je velkým zastáncem dronů.

„Měl zvídavé otázky, jestli zařadíme i tuto výzbroj (drony) a ano, nepřipravujeme se jen na války v minulém století,“ dodala dále ve vysílání CNN Prima NEWS. I když je podle ní pomoc pro Ukrajinu důležitá, Česko musí myslet i na modernizaci vlastní armády a „nevyprázdnit úplně své sklady“.

Není důležitý název ale obsah

Ministryni těší, že v tuzemsku rostou počty zájemců, kteří se hlásí do armády i aktivních záloh. Určité povědomí, jak se připravit na kritické situace, by ale podle ní měli mít i mladí. „Mladá generace by se v rámci přípravy měla vzdělávat a připravovat na krizové situace. Jestli to bude branná výchova nebo něco jiného... Podstatný je obsah,“ míní.

Černochová v rámci výchovy ve školách zmínila například základy topografie, zdravovědy i toho, jak se chovat, když člověk najde nevybuchlou munici. „Nebo také, kdyby mezi ně vtrhl nějaký střelec, čehož jsme byli nyní svědky... Aby někdo další zbytečně nepřišel o život,“ připomněla útok devatenáctiletého mladíka, který před týdnem mačetou napadl pedagoga Středního odborného učiliště v pražské Ohradní ulici.

Zbraně jako symbol svobody

Žáci by se také po vzoru Polska podle ministryně mohli seznamovat se zabezpečenými zbraněmi. Co se týká možností pořídit si v dospělém věku zbraň, má Černochová české zákony za liberální. „Zbraně symbolizují svobodu a demokratickou vyspělost,“ uvedla s tím, že kdo chce, ten si zbraň může relativně snadno pořídit. Samozřejmě při splnění všech podmínek, mezi které patří např. psychologické testy.

Manipulace se zbraněmi by ale mohla být součástí přípravy na krizové situace. „V republice se tak už děje, máme tu takzvanou přípravu občanů k obraně státu, kam se chodí učit děti některým základním dovednostem a mimo jiné si mohou prohlédnout zbraně,“ dodala dále.

Kromě těchto témat Černochová se Zemanem řešili i jméno nástupce Aleše Opaty na pozici náčelníka generálního štábu. Černochová už dříve avizovala, že Opata svou funkci opustí na konci června. Na následníkovi se s prezidentem ale zatím neshodli, rozhodnutí by měli oznámit v létě.

Podle deníku Právo vybírala mezi Opatovým náčelníkem štábu Miroslavem Hlaváčem, ředitelem sekce rozvoje sil ministerstva obrany Ivem Střechou a velitelem Velitelství pro operace Josefem Kopeckým.

Tagy: