Češi se bojí zimy. Kvůli nedostatku plynu skupují elektrická kamna, na zboží ale musí čekat

Elektrický přímotop, ilustrační snímek

Lidé skupují radiátory

I když panuje horké léto a teploty se do konce měsíce vyšplhají nad 30 stupňů, lidé se pomalu připravují na studenou zimu. Kvůli obavám z nedostatku plynu vykupují elektrická kamna, přímotopy či elektrické ploténky. Zvýšený zájem zaznamenávají obchody už od ruské invaze na Ukrajinu v únoru. Další vlnu objednávek očekávají prodejci ke konci léta. Některé produkty ale mohou být nedostupné a dá se očekávat i jejich delší dodací lhůta.

Zvyšování cen energií a také hlavně nejistota dodávek plynu tlačí řadu domácností k nákupu elektrických spotřebičů k vytápění nebo vaření. Důvodem je obava, že plynu bude velký nedostatek. Už nyní do plynovodu Nord Stream 1 přitéká plyn v omezeném množství.

Vyšší poptávka v obchodech po elektrických spotřebičích je patrná od začátku ruské invaze na Ukrajinu. V březnu i dubnu docházelo k vysokému zájmu o nejrůznější zboží, které může nahradit plynové spotřebiče. „Tento druh zboží byl na trhu v podstatě vyprodán. Vzhledem k tomu, že toto zboží je sezónní, většina dodavatelů zaváží teď v srpnu a v září. Očekáváme další vlnu zvýšeného zájmu o tyto produkty a jsme na ni připraveni,“ řekla pro CNN Prima NEWS mluvčí společnosti Datart Olga Dolínková.

Mezi nejvíce žádané spotřebiče patří elektrické přímotopy, elektrické varné desky, litinové plotýnky, sklokeramické a indukční vařiče. Že se znovu rozjíždí vlna vykupování tohoto zboží, dokládají i prodeje e-shopu Alza. „V červenci jsme zaznamenali až 15× vyšší zájem o elektrické přímotopy než loni. Pramení to nejspíše stále z obav zákazníků ohledně dodávek plynu, kdy hledají alternativní formy vytápění v předstihu,“ řekla pro CNN Prima NEWS tisková mluvčí společnosti Daniela Chovancová.

E-shopy trápí nedostupnost

Podle ní jsou nejprodávanější klasické plotny a dvouplotýnkové vařiče, které se pohybují v cenové relaci od 500 do 1 000 korun. Oproti loňskému roku se tyto produkty prodávají o 70 procent více.

Vysoký zájem dokládá i další z velkých e-shopů Mall.cz. „Zájem o krby a krbová kamna se od vypuknutí konfliktu na Ukrajině dokonce zněkolikanásobil. V nabídce máme kotle na tuhá paliva, kondenzační, plynové i elektrické kotle. Největší zájem je nyní o kotle na tuhá paliva konkrétně na pelety. Jejich dodání je přibližně za měsíc,“ řekla pro CNN Prima NEWS mluvčí Mall.cz Pavla Hobíková.

Společnost také zaznamenává, že elektrické přímotopy byly nejvíce vyhledávaným výrazem na stránkách e-shopu. „Potíže s dostupností se samozřejmě nevyhýbají ani některým z našich dodavatelů. Kde je to možné, snažíme se předzásobit a děláme vše pro to, abychom zboží k zákazníkovi byli schopni dostat co nejdříve a co nejvýhodněji,“ dodává Hobíková.

Podobně vysoký zájem hlásí i společnost Electro World. V posledních týdnech je podle obchodního ředitele Michala Navrátila enormní zájem o elektrické ohřívače. „Jedná se přibližně o 10–12násobný nárůst prodejů, řekl pro CNN Prima NEWS Navrátil. Dodavatelé prý společnost ujišťují, že zboží je dostatek. Přesto je dle Navrátila pravděpodobné, že nebude celá šíře sortimentu dostupná jako v posledních letech.

Problémy v dodávkách kvůli vysoké poptávce se objevují i v e-shopu Alza. Podle jeho mluvčí Daniely Chovancové je nyní situace složitá, přesto se obchod snaží reagovat na rostoucí poptávku. „Díky našemu plánování zásob a sledování situace na trhu se snažíme v předstihu zajišťovat dostatečnou skladovou zásobu,“ řekla Chovancová.

Tagy: