Češi radí Čechům, jak šetřit: Pivo místo míchaného drinku, mýt se ve fitku a plánovat nákup

Lahvové pivo v obchodě

Plánovat nákup, mýt se ve fiku a nabíjet si tam telefon, jídlo dovářet na vypnuté rozpálené plotýnce, psát si přehled výdajů a místo drahého míchaného drinku si dát pivo. Mladí Češi ve článku CNN Prima NEWS radí dalším Čechům, jak v době raketově rostoucích cen šetřit na jídle, oblečení, energiích, vodě nebo alkoholu.

  • Jídlo

Nejvíce se podle Čechů dá ušetřit na jídle. Klíčem je naplánovat si jídelníček a napsat seznam, co je potřeba koupit. „Pak nekoupíte milion blbostí, který se nesní a vyhodí se,“ upozorňuje čtyřiadvacetiletá Lenka Š. „Dávám si budget na týden, kolik mohu utratit. Potom projdu letáky a naplánuji jídelníček,“ upozornila i osmadvacetiletá Ivana N.

Trvanlivé potraviny je podle nich lepší kupovat ve slevě a do zásoby. Ty dávají i do mrazáku, stejně jako nesnězené jídlo, aby ho nemuseli vyhazovat. „Také už vůbec nekupujeme sladkosti nebo limonády. Žijeme jen ze základních věcí, které člověk potřebuje,“ upozornila osmnáctiletá Kristýna Z. „Jíme více vege, méně masa a snažíme se dojídat zbytky v lednici,“ přidala se i sedmadvacetiletá Alžběta F.

„Snažím se využívat co nejvíce darů přírody. Nasbíral jsem si houby do zásoby a usušil, zavařil nebo zamrazil, stejně tak borůvky nebo jablka. Také mám zásobu ořechů,“ řekl CNN Prima NEWS Jan S.

Zároveň je podle Čechů výhodné vařit si doma. „V restauracích jídlo dost prodražilo, doma za stejnou cenu uvařím třeba tři porce,“ zdůraznila Lenka Š. „Také si dávám kafe častěji doma než venku,“ dodala Alžběta F.

  • Alkohol

Ušetřit se dá ale podle Čechů i na alkoholu nebo na cigaretách. „Nekupuju si cigarety po krabičkách, ale balím si je. Vyjde to levněji,“ doporučuje čtyřiadvacetiletý David V. „Na alkoholu se dá ušetřit hodně. S kamarády si třeba koupíme flašku za kilo a jdeme si sednout na Vyšehrad než si dát jeden drink na Manifestu za 250 korun,“ doporučuje Lenka Š. Přestat pít alkohol úplně se jí ale nechce.

Podobně šetří i Lukáš H. „Místo lahvového vína kupuji krabicák, místo plzně braníka,“ uvedl. Podle Míry D. se dá na alkoholu šetřit ale i v restauracích nebo barech. „Piju pivo místo míchaných drinků nebo všeho jiného,“ upozornil. Někteří lidé ale kvůli krizi alkohol konzumují méně. „Dám si jedno pivo místo dvou, abych ušetřil,“ doporučuje Matěj M.

  • Elektrika

Nejvíce se v posledních měsících řeší ceny energií, které v Česku raketově vzrostly. I k nim mají Češi několik rad, jak ušetřit. Mezi hlavní radu patří zhasínat v místnostech, kde zrovna nejste. Případně si zapálit svíčku, když světlo zrovna příliš nepotřebujete.

„Když vařím, vypínám plotýnky dříve a jídlo dovařím na zbytkovém teple,“ doporučuje osmadvacetiletý Martin D. „Nepoužívám sušičku, prádlo nechávám schnout na vzduchu,“ uvedla i Ivana N. Mladí také doporučují nabíjet telefon v práci nebo ve fitness centru.

  • Topení

Politici i odborníci také doporučují, aby lidé zbytečně netopili, radši se přioblékli. I těmito radami se někteří Češi řídí, zároveň ale přidávají další. „Zbytečně netopit, někdy stačí svíčky a zavírat dveře,“ doporučuje Jan S.

„Když jsem přes den v práci, doma vypínám topení. Také zavírám dveře do místností, abych nevytápěl chodbu,“ upřesňuje Martin D., který zároveň snížil teplotu na bojleru a kotli.

Ušetřit se ale dá i tím, že se ohřejete zkrátka někde jinde než doma. Lidé tak uvádí, že chodí pracovat například do kanceláří, kde se topí, a tak nemusí topit doma. „Stejně tak to dělám v létě, když je doma horko. Odcházím z bytu do kanceláře, kde je klima a neutratím za spotřebu energie,“ uvedla Ivana N.

  • Voda

Ušetřit se dá i na spotřebě vody. „Myji se vždycky po cvičení ve fitku, pak už nemusím doma,“ svěřila se čtyřiadvacetiletá Denisa K. „Nemůžu se koupat každý den, táta mi to zakazuje,“ přidala se osmnáctiletá Klára H. Někteří lidé si také „dávají vanu“ jen občas, jinak se sprchují. S tím, že vodou i ve sprše setří.

Uspořit vodu se dá třeba i při mytí nádobí. „Nemyju ho každý den, ale třeba ob den s napuštěnou vodou,“ vysvětlila Ivana N. Alžběta F. CNN Prima NEWS řekla, že když odpouští vodu nebo v ní ohřívá příkrm pro děti, tak ji pak nevylévá, ale schovává ji bokem. „Pak ji používám na zalévání kytek nebo na oplach nádobí,“ popsala.

  • Oblečení

Mnozí lidé také uvádí, že šetří na oblečení, které také výrazně podražilo. „To kupuju většinou ve výprodejích. Také se snažím koukat na kvalitnější materiály, aby déle vydrželo. A nové kousky kupuji jen, když se v té věci cítím prostě dobře a jsem si jistá, že ji využiju. Jinak už ji nekupuju,“ uvedla čtyřiadvacetiletá Lenka Š.

Ta byla dříve zvyklá nakupovat i oblečení, které tolik nevyužila. To v současné době ale prodává, čím se jí podle ní zase vrátí některé peníze zpět. „Starší věci, které už nenosím, se snažím prodat, což taky něco ušetří. Někdy nakupuju i v sekáčích, kde se dá kolikrát sehnat i nenošená věc za zlomek ceny,“ doporučuje.

  • Doprava

V Česku také rapidně stouply ceny pohonných hmot. Podle mladé studentky je tak lepší jezdit hromadnou dopravou. „Se studentskou slevou mě to vychází určitě líp než platit benzín, povinné pojištění a podobně,“ zdůraznila Lenka Š.

  • Na čem a jak dále ušetřit?

Někteří lidé také doporučují, ať lidé nenakupují podle značky nebo podle toho, jak produkt vypadá, ale podle toho, jak je kvalitní. „Dají se koupit obyčejné papírové kapesníky za 20 korun, ale i stejně kvalitní s pěkným potiskem za 50 korun. To se vůbec nevyplatí,“ upozornila Lenka Š.

„Jak šetřím? Nikam nechodím,“ představila své řešení zdražování Tereza Š. „Rodiče šetří na mých kroužcích. Řekli mi, že si letos mohu vybrat třeba jen jeden,“ svěřila se šestnáctiletá Kateřina R.

Podle dvaatřicetileté Michaely M. je také užitečné psát si podrobný přehled výdajů. „Určit si, kolik chci měsíčně ušetřit, a držet se toho. Při plánování útrat zahrnout i peníze na dárky a vlastní zábavu. Ale je důležité na sebe nemít zbytečně vysoké nároky, a pak si nenadávat, že si koupím zmrzlinu nebo že má někdo narozeniny a musím mu koupit dárek a kytku a nezapadá mi to do šetřícího plánu,“ vysvětlila CNN Prima NEWS.

„Také je dobré mít cíl, na co šetřím. A pravidelně se odměňovat třeba tou zmrzkou, koupit si něco na sebe a podobně, ať nejsme jen otroky otáčení každé koruny,“ podotkla. „Já ještě často koukám na ušetřené peníze a dělá mi radost, jak to přibývá,“ přiznala.

Také upozornila, že některým lidem pomáhá mít dva účty. „Jeden na utrácení a jeden na šetření, kam jen peníze posílá, ale nebere z něj. S manželem to teď máme například kvůli hypotéce,“ doporučila mladá matka.

Tagy: