Česko čeká rozsáhlý protest lékařů. Kromě praktiků chtějí zavřít ordinace i specialisté

Lékař měří krevní tlak (Ilustrační snímek)

K protestu praktiků se přidají i další lékaři

Podle úterního zjištění CNN Prima NEWS vyzve Sdružení ambulantních specialistů (SAS) své členy, aby se přidali k protestu praktických lékařů a uzavřeli 29. a 30. října své ambulance. Protest proběhne, pokud se nezmění úhradová vyhláška prosazovaná ministerstvem zdravotnictví.

Sdružení se ke kroku podle vyjádření svého předsedy Zorjana Jojka rozhodlo po zhodnocení dosavadních jednání s ministerstvem zdravotnictví o podobě úhradové vyhlášky na rok 2025.

ČTĚTE DÁLE: Příznaky covidu se objevují v důležitém pořadí, zjistili vědci. Pomohou rozeznat ho od chřipky

„Vzhledem k tomu, že se stále nedaří přesvědčit ministra zdravotnictví, aby na péči o naše pacienty určil dostatečné množství peněz, vyzveme všechny ambulantní specialisty, aby se připojili k protestu praktických lékařů,“ uvedl Jojko.

Sdružení ambulantních specialistů je podle Jojka připravené dále s ministerstvem jednat. „Jsme otevřeni dalšímu jednání, bude-li o něj ze strany ministerstva zájem. Plánovanému podfinancování naší péče, což by bylo už třetím rokem, se ale budeme bránit,“ zdůraznil předseda.

Iniciátor protestu, Sdružení praktických lékařů, již několikrát jednalo s představiteli ministerstva zdravotnictví a předkládalo návrh změn ve vyhlášce. Měla by podle sdružení počítat s větším zapojením primární péče, tedy praktických lékařů pro dospělé i pro děti. V tuto chvíli vyhláška podle sdružení reflektuje spíše nemocniční péči.

S podobou vyhlášky rozdělující peníze do zdravotnictví na rok 2025 nesouhlasí ani Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN), která sdružuje menší regionální nemocnice.

Zaměstnanci nemocnic se k protestu zřejmě nepřipojí

Problémy s financováním ve zdravotnictví se netýkají jen úhradové vyhlášky, ale týkají se i finální podoby zákona o odměňování lékařů. Jak ve vysílání CNN Prima NEWS upozornila předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková, panuje i mezi nemocničními lékaři a personálem rozladění z návrhů ministerstva zdravotnictví. Zaměstnanci nemocnic se přesto podle Žitníkové k chystanému protestu praktiků zřejmě nepřipojí.

„Kdyby zavřeli souběžně praktici i nemocnice, tak by to byla katastrofa. Kdykoliv demonstrovali praktici, tak péči převzaly nemocnice,“ přiblížila Žitníková. „Budeme koordinovat naše kroky například s lékařskou komorou. Jestli budeme koordinovat i s praktiky, to teď nedokážu říct,“ dodala  předsedkyně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Chcete-li žít, peníze na dovolenou obětujete, říká Šmucler. Volá po příplatcích v nemocnici

Tagy:
zdraví demonstrace protest lékař politika Česko konflikt, válka a mír občanské protesty