Česko dělá z Ukrajiny vzdušného bijce. Poslalo i drony, které Rusům v zákopech pijí krev

Bitevní vrtulníky Mil Mi-24 (na pravé straně)

Tisková konference po jednání Volodymyra Zelenského a Petra Fialy

Na poli válečných zásilek pro Ukrajinu patří Česká republika mezi premianty. Na frontu už zamířily desítky tanků, bojových vozidel pěchoty i tisíce ručních zbraní. Výjimkou není ani vzdušná bojová či průzkumná technika – od vrtulníků po bezpilotní drony. Praha při návštěvě ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského přislíbila obráncům další dodávky, mezi nimiž jsou také bojové vrtulníky Mil Mi-24. Několik kusů z českých skladů působí na Ukrajině už od minulého roku. Podívejte se na náš přehled darované vzdušné techniky.

Vrtulníky Mil Mi-24

Ačkoliv Česká republika nedisponuje největší letkou, i tak se jí podařilo poskytnout Ukrajině alespoň pár kusů bojové techniky, s níž by obránci mohli ovládnout vzdušný prostor. V tomto případě jde konkrétně o dvoumotorové bitevní vrtulníky Mi-24V sovětské výroby, které jsou schopné ničit jak živé cíle, tak obrněná vozidla či tanky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Žili jsme v iluzi věčného míru. Nemůžeme šetřit na platech, obrana něco stojí, říká ministryně Černochová

Resort vedený ministryní Janou Černochovou (ODS) v únoru přiznal dodávku „čtyř kusů letecké techniky“, z čehož lze usoudit, že šlo právě o zmíněné vrtulníky. První z nich se objevily na Ukrajině loni v květnu. Premiér Petr Fiala (ODS) po páteční schůzi s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským uvedl, že Česko pošle Ukrajině další útočné helikoptéry.

„Je to bojový prostředek, který může ukrajinský pilot převzít a může být nasazen. S vrtulníky je dobře seznámen i pozemní personál. My už jsme asi ani nebyli schopni tyto stroje dále provozovat, protože byly závislé na ruském servisu a dodávce dílů. Navíc už dochází k jejich náhradě za stroje z USA,“ řekl Richard Stojar z Centra bezpečnostních a vojensko-strategických studií Univerzity obrany.

Desítky „komerčních“ dronů

Kdo někdy viděl záběry z ukrajinského bojiště, moc dobře ví, jakou roli sehrávají drony. Ve většině případů pomáhají vyzobávat skryté nepřátele a nasměrovat na ně nelítostnou dělostřeleckou palbu, která je následně smaže z povrchu zemského. Jindy se samy zapojí do boje se zavěšenou granátovou náloží, kterou pouštějí na nic netušící ruské okupanty v zákopech či zemljankách.

Na Ukrajinu zamířilo z Česka minimálně 40 dronů, na všechny se složila česká veřejnost. Povětšinou jde o komerční čínské přístroje DJI Mavic v různých variantách a iteracích.

Některé dostaly na Ukrajině dodatečné úpravy, například dálkově ovládaný háček na spouštění výbušnin. Součástky na tento systém se podle informací CNN Prima NEWS vyrábějí v českých dobrovolnických dílnách pomocí 3D tiskáren.

Na Ukrajině se mimo jiné objevily záběry z tzv. kamikaze dronů, které plnou rychlostí narážejí do obrněných vozidel a snaží se je naloženými protipancéřovými výbušninami vyřadit z provozu. V praxi jde o předělané FPV drony, sloužící k natáčení akčních záběrů, například závodů aut. Díky jejich vysoké rychlosti jsou přístroje vhodné jako „sebevražední letci“, ačkoliv není jasné, kolik jich přišlo z České republiky.

Malý, ale šikovný Bivoj

Jistým unikátem je průzkumný český dron Bivoj. O bezpilotním letounu vás redakce CNN Prima NEWS informovala již loni, za crowdfundingovou iniciativou stál spolumajitel společnosti Jablotron Dalibor Dědek, který nákup zbraní pro Ukrajinu podporuje. „Prvním úkolem dronu bude dávat přesná data, aby ukrajinské dělostřelectvo mělo lepší výsledky,“ uvedl český podnikatel, který pomohl propojit konstruktéry přes ukrajinské velvyslanectví s ukrajinskou armádou.

Dron nabízí výrobce jako soupravu, v níž jsou standardně tři letouny, ovládací stanice pilot-operátor, trekovací anténa nebo satelitní modul a katapult. Právě z něho dron startuje. K obsluze stačí i jen jeden člověk, pokud má dron nastaven autonomního pilota, ví, kam poletí a co má za úkoly. Ukrajina měla zatím dostat první sadu se třemi drony. Konstruktéři vyvinuli i zásahovou verzi, která může nést munici.

Celková hmotnost stroje je 25 kilogramů, rozpětí křídel 3,3 metru, ve vzduchu může sbírat data po dobu až šesti hodin. Vedle Bivoje získali obránci i šestici průzkumných dronů Primoco One 150s, které Lucembursko odkoupilo od České republiky a dopravilo na Ukrajinu.

Součástí balíku jsou simulátory i munice

Nad rámec bojové a průzkumné vzdušné techniky se Ukrajinci dočkají českých leteckých simulátorů, které umožní výcvik pilotů. „Nenahradí bezezbytku výcvik pro letouny F-16, ale usnadní přechod. Jedná se o univerzální simulátor. Piloti díky němu mohou absolvovat základní výcvik a pak doškolení například ve Velké Británii,“ zmínil dále bezpečnostní analytik Stojar.

Co se týče slíbené munice, ta by měla být součástí balíčku pomoci Evropské unie. Spotřeba munice na Ukrajině je totiž obrovská, a to nejen v případě ukrajinských vzdušných sil, ale také tanků dělostřelectva či bojových vozidel.

Letos v dubnu dostali Ukrajinci i elektronické systémy pro boj s drony, jmenovitě modulovou stavebnici rušičů Moruš. Ještě loni se čeští dobrovolníci složili na blíže nespecifikovanou protidronovou rušičku.

Jakým způsobem drony mění situaci na bojišti? Jejich výhody popsal reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno, který na Ukrajině natáčel se skupinou obránců:

Tagy: