Čeští politici nechápou fungování Bruselu. Konečná se pustila do Rakušana i celé vlády

Předsedkyně KSČM a europoslankyně Kateřina Konečná v letním speciálu pořadu 360° na CNN Prima NEWS

360° 4.8.2023

Česká republika je v Evropské unii málo slyšet, řekla europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) v letním speciálu pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Na vině je podle ní i krátkodobá orientace českých politiků a jejich nepochopení specifik Bruselu. Politička zkritizovala pětikoalici za její výkon při předsednictví v Radě EU a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) za jeho roli při schválení „povinné solidarity“ v rámci migrační politiky.

Tuzemským vládám chybí smysl pro dlouhodobější plánování, proto je Česko v Bruselu málo slyšet, domnívá se Konečná. „Mělo by být slyšet daleko víc. Je to přesně tím, že čeští politici vůbec nepochopili, že co se přijímá v Bruselu, má vždy dlouhodobější rámec,“ postěžovala si.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: EU předvádí zrůdnosti, je potřeba ji ukončit, míní Okamura. Fiala chce z ČR zemi migrantů

„Poslední vlády přemýšlí nad dalšími volbami – jen čtyři roky dopředu, což se dále postupně zkracuje. Navíc se chovají tak, že něco se začíná přijímat, schvalovat se to bude třeba až na konci mandátu a implementovat to bude muset někdo další, a jich se to vlastně netýká. Chová se tak nejenom tato vláda, ale téměř všechny, které tu byly,“ zhodnotila jediná zástupkyně českých komunistů v europarlamentu.

Rakušan s migrací selhal

Konečná zkritizovala i některé konkrétní kroky současné vlády, například přílišnou „servilitu“ premiéra Petra Fialy (ODS) při vyjednávání zelené unijní politiky v době českého předsednictví Rady EU. Vypíchla i systém „povinné solidarity“, schválený ministrem vnitra Rakušanem (STAN). Ten členským státům EU umožňuje namísto přijímání migrantů poskytnutí finanční podpory zatíženějším zemím. „Jsou to dvě slova, která jdou proti sobě. Buď je něco povinné, nebo je to solidarita. Vít Rakušan podle mě selhal,“ zdůraznila europoslankyně.

Další ministrovou chybou prý bylo i narušení jednoty Visegrádské čtyřky v dosavadním zdrženlivém postoji v otázkách migrace. Polsko a Maďarsko totiž jako jediné státy „povinnou solidaritu“ odmítly, Slovensko s několika dalšími se zdrželo hlasování. „Rakušan selhal i v tom, že dokud Visegrádská čtyřka držela při sobě, Komise si tolik nedovolovala. My teď vlastně odešli a řekli: OK, už je to pro nás něco přijatelného. Je to absolutní fatální selhání nejen Rakušana, ale i celé vlády. Že je téma v parlamentu, jsme věděli dva roky,“ rozčilila se Konečná.

Rakušanovo schválení migrační reformy se setkalo s kritikou i v rámci vládní koalice. Ministr vnitra si však za rozhodnutím stojí. „Jsem rád, že EU našla férové řešení pro zvládnutí migrace. Žádné kvóty, ale solidární finanční pomoc nejvíce zatíženým členským zemím. Česká republika bude na můj návrh z povinnosti přispívat nyní vyjmuta, a to s ohledem na velké množství uprchlíků z Ukrajiny, které jsme přijali,“ připomněl na Twitteru dočasnou výjimku. Po jejím ukončení by však mělo Česko podle původní dohody za každého nepřijatého člověka platit 20 tisíc eur.

Více o očekáváních komunistů pro nadcházející eurovolby, řešení migrační krize či o údajně dogmatickém přístupu části EU k otázkám klimatu si poslechněte ve videu v úvodu článku.

Tagy: