Chabý postup Rusů na Ukrajině? Za 40 dnů získali území velikosti trpasličí Andorry

Ruský tank v Mariupolu, 4. května

Válka na Ukrajině (26.8.2022 7:30)

Od vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu uplynulo více než půl roku. Kromě značných ztrát Rusy trápí také pomalý, prakticky až zanedbatelný postup. Za posledních 40 dnů získali pod kontrolu asi 450 kilometrů čtverečních ukrajinského území, což lze rozlohou přirovnat zhruba ke státu Andorra. Od poloviny března, kdy se ruská ofenziva nacházela na pomyslném vrcholu, okupanti naopak ztratili 45 tisíc kilometrů čtverečních, což odpovídá zhruba velikosti Dánska. Zmíněné údaje vyplývají z analýzy amerického Institutu pro studium války (ISW).

Od poloviny března se situace na bojištích výrazně proměnila. Tehdy Rusové postupovali na jižní i východní frontě. Mimo jiné se dostali před brány Charkova. Kromě východu a jihu okupanti útočili také ze severu země.

Ovládali část Žitomirské, Černigovské i Sumské oblasti. Na samotném předměstí Kyjeva pak probíhaly tvrdé boje mezi oběma armádami. Jenže na přelomu března a dubna se stav na frontě dramaticky změnil. Ukrajinci v bitvě o hlavní město drtivě zvítězili a Rusové se nakonec ze severní fronty kompletně stáhli.

V polovině května se navíc obráncům podařilo zlomit obléhání Charkova a zatlačit ruské síly zpět k hranicím, čímž skončila i bitva o toto druhé největší ukrajinské město. V posledních týdnech ukrajinská armáda pomalu postupuje na jižní frontě a osvobozuje některé osady u Chersonu.

Ukrajinské zisky od poloviny března dávají dohromady zhruba 45 tisíc kilometrů čtverečních – vojáci tak dobyli zhruba oblast velkou jako Dánsko, upozornil ISW ve své analýze. Nutno podotknout, že Rusové bitvu o Kyjev vzdali i z důvodu přeskupení svých jednotek. Chtěli si tak zajistit rychlejší postup na Donbasu.

Jenže ruské úspěchy na východní frontě v poslední době zůstávají daleko za očekáváními analytiků. Pravdou je, že okupanti od dubnového vyhlášení velké ofenzivy 23. června dobyli Severodoněck a 2. července Lysyčansk. Následujícího dne pak ruský ministr obrany Sergej Šojgu mohl oznámit, že ruská armáda tímto získala kontrolu nad celou Luhanskou oblastí.

Kremelský představitel nezmínil, že se tak stalo za obrovských ruských ztrát, a to jak v případě pozemních jednotek, tak techniky. V Doněcké oblasti Ukrajinci nadále úspěšně vzdorují a drží linii z posledních dní.

Spor mezi separatisty

Podle ISW Rusové za posledních 40 dní invaze získali pod kontrolu asi 450 kilometrů čtverečních nového území. Zhruba stejnou rozlohu má Andorra – malý stát, který lze najít mezi Francií a Španělskem.

ISW rovněž dříve v srpnu uvedl, že se Rusové na Donbasu potýkají s problémy i uvnitř vlastní armády. Rozpory údajně panují především mezi dvěma separatistickými loutkovými proruskými státy. Některé jednotky samozvané Luhanské lidové republiky prý odmítají pokračovat ve vyčerpávajících bojích s ukrajinskou armádou v Doněcké oblasti, kde byla vyhlášena Doněcká lidová republika.

Zpomalení ruského postupu na východě již přiznala i prokremelská propaganda. Sergej Šojgu to však vysvětluje tím, že jde o záměr, pomocí něhož chce Rusko minimalizovat počet civilních obětí. Mezitím přitom pokračuje každodenní ruské ostřelování ukrajinských měst včetně obytných oblastí.

Tagy: