Dopravní peklo v Chorvatsku: Země je pod tlakem, turisté čekají v 17kilometrových kolonách

Kolony v Chorvatsku

Léto vrcholí a chorvatské dálnice se ocitají pod stále větším náporem. Tamější média od rána informují o narůstajících kolonách směrem do největších turistických center.

Na nejvýznamnější chorvatské dálnici A1 vedoucí ze Záhřebu přes Split až do jihochorvatského Ploče je podle zpravodajského webu 24sata.hr situace nejhorší. V některých místech, a to zejména na kříženích dálnic u měst Lučko a Bosiljevo, dosahují kolony směrem na jih délky až 17 kilometrů.

„Přesuny turistů a začátek prodlouženého víkendu v Chorvatsku jsou hlavními důvody obrovských kolon v celé zemi,“ hlásí web Index.hr.

„Silně zvýšený je provoz na nejdůležitějších dálnicích ve směru k pobřeží, k přístupům do turistických centrem, trajektovým přístavům a na některých hraničních přechodech,“ informují chorvatští dopraváři HAK.

„Trajekty jsou přeplněné, tento víkend musíme odbavit na 120 tisíc cestujících. Přístav je pod velkým tlakem, všude jinde je to podobné,“ říká pro deník Dalmacija Danas Jelena Ivuličová ze společnosti Jadrolinija, která operuje ve splitském přístavu.

Chorvatské přepravní společnosti hovoří o tom, že kvůli zvýšenému zájmu musí přidávat mimořádné spoje – a to jak ve směru na ostrovy, tak i zpět na pevninu. „Na obou stranách jsou davy lidí. Děláme, co můžeme. Trajekty mají zpoždění, a to zejména kvůli nízké kapacitě,“ dodává Ivuličová.

Tagy: